Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

След земята и въздухът стана отровен в Унгария

Предупреждават жителите на залетите с червена кал селища да носят маски
След земята и въздухът стана отровен в Унгария

Властите обявиха, че няма разширяване на пукнатините стената на хвостохранилището до град Айка в Западна Унгария, предаде Асошиейтед прес.

Властите обявиха, че няма разширяване на пукнатините стената на хвостохранилището до град Айка в Западна Унгария, предаде Асошиейтед прес. Националната дирекция за управление на кризи съобщи днес, че измерванията през последните 24 часа не показват промяна в пукнатините на северната стена, която експертите очакват да рухне. Същевременно здравните власти предупреждават местните жители, както и екипите за почистване и възстановяване, че количеството на червен токсичен прах във въздуха превишава безопасните равнища и хората трябва да носят предпазни маски и очила. Собствениците на завода за алуминий, който предизвика екокатастрофата в Унгария, изказаха едва днес съболезнования на семействата на седемте жертви на отровния разлив, предаде Асошиейтед прес.

Компанията МАЛ (MAL Zrt), която притежава алуминиевия завод в Айка, заяви готовност да изплати обезщетения, съответстващи на отговорността й за нанесените щети от злополуката. МАЛ освен това изрази съчувствие към ранените и съжали, че не го е направила по-рано, посочва АП. Според служители е възможно да рухне поне една от пропуканите стени на хранилището, което ще наводни съседния град. Държавният секретар по околната среда Золтан Илеш каза, че благодарение на благоприятните атмосферни условия пукнатините по северната стена на хранилището все още не са се разширили, но това може да се случи в следващите дни, особено в нощните часове. Защитни стени се градят около пропукалото се хранилище. "Стената, която трябва да защити село Колонтар, трябва да е готова тази нощ, но ще са необходими няколко дни, преди жителите да могат да се върнат по домовете си", каза говорителят на националната служба по бедствията Тибор Добшон. 

 

Източник: в. "Стандарт"

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега