Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Шофьори, 1-ви юни е! Бъдете внимателни, пазете децата!

Шофьори, 1-ви юни е! Бъдете внимателни, пазете децата!

Две деца са загинали при пътно транспортни произшествия в Бургаско миналото лято и 24 са ранени. В навечерието на Деня на детето от ОДП-Бургас разпространиха данни за пострадали деца и юноши до 17 години при катастрофи на територията на бургаски регион за периода юни-септември 2010 година и напомниха на водачите на автомобили да са много внимателни.

Две деца са загинали при пътно транспортни произшествия в Бургаско миналото лято и 24 са ранени. В навечерието на Деня на детето от ОДП-Бургас разпространиха данни за пострадали деца и юноши до 17 години при катастрофи на територията на бургаски регион за периода юни-септември 2010 година.

Анализът на тежките  злополуки с деца по месеци показва, че най-много са пострадали   деца   през месец август. От полицията припомнят, че фаталният край с двете деца миналото лято се е случил в Карнобат. Децата са убити по вина на водачите на леки автомобили, уточняват от ОДП-Бургас.    

12 практически препоръки към водачите на МПС-та за опазване на децата и юношите в пътното движение през пролетно-летния период:                          

1. През летния период, когато децата са във ваканция и играят навън, най-често без контрол от възрастни, рискът от попадането им в пътни произшествия е най-голям. Никога не забравяйте, че детето, намиращо се в нашето полезрение на и край платното, във всеки момент представлява сериозна опасност и предпоставка за злополука.  Детето не е “малък възрастен” и не можем да очакваме от него логично и адекватно поведение.  тичешком излиза на платното.             

2.  В населено място, особено по оживени улици  с търговски обекти и интензивно пешеходно движение и  ограничена видимост от паркирани автомобили  или от товарни автомобили и автобуси, движещи се пред Вас, се движете със скорост и под максимално разрешената,  с готовност за реагиране при внезапна поява на дете - пеш,  на велосипед, със скейтборд или ролкови кънки. Пресичайки внезапно между паркирани автомобили, малкото дете, поради ниския си ръст, е невидимо за вас  и внезапно се появява в “опасната зона” пред автомобила.           

3.  Непрекъснато прогнозирайте при шофиране в населено място  откъде може да ви изненада  дете с  внезапно пресичане на платното.  Най-опасните места, където това често се случва, са  спирките на обществения транспорт, сигнализираните пешеходни пътеки, оживените централни улици, с колони паркирани автомобили отстрани; отсечки, преминаващи покрай паркове и  градинки.   

4.  Ако от порта на дворна ограда  изскочи дете и, без да се огледа, притича през платното, бъдете нащрек и веднага намалете скоростта, защото след него би трябвало да очаквате евентуално излизане на друго дете.                

5. Търкулналата се топка на платното иззад оградата на  къщата  е сигнал, че след нея веднага ще изтича дете. Бъдете готови  за спиране.               

6. Ако от двете страни на  платното  на банкета или тротоара има деца, които разговарят отдалече, бъдете в готовност  за спиране, тъй като е голяма вероятността  някое от децата да се втурне през  платното към другите.               

7. Когато  дете стои на тротоара или пред пешеходната пътека, предвидливо намалете скоростта и се опитайте да осъществите визуален контакт с него, т.е. да се убедите, че детето е възприело Вашия автомобил. Но дори и това не е достатъчно, за да сте  спокойни, когато преминавате покрай него. Дори и да е обърнало главата  си към автомобила Ви, още не е сигурно дали  то  ще остане на мястото си или ще излезе внезапно на платното.           

 8. Ако в населено място  застигате  група деца, които вървят  отдясно по платното, с гръб към вашия автомобил,  намалете скоростта. Трябва да се убедите, че те са възприели приближаването на автомобила ви. Подайте къс сигнал с клаксона, за да  съобщите за приближаването си. Ако децата не реагират, повторете. Ако едно от тях обърне глава и види автомобила ви, това още не означава, че и  останалите са го възприели.  В  последния момент някое от децата може да изтича  наляво на платното пред автомобила.           

9. Ако забележите дете, което се кани да пресече улицата по пешеходна пътека, но се колебае дали да навлезе на платното, виждайки приближаващия ви автомобил, и дори прави крачка и се връща отново, по-добре намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка да пресече спокойно. Защото не може да сте сигурни дали то няма да се втурне в последния момент тичешком на платното. 

10. Децата нелогично се плашат повече от по-големите, товарни автомобили, макар че са по-бавни, а не толкова от леките, които  всъщност са по-опасни, защото се движат с по-голяма скорост. Ако сте зад волана на лек автомобил,  Вие сте в по-голям риск да блъснете дете. Вероятността то да предприеме внезапно пресичане пред вашия автомобил е по-голяма. Затова  компенсирайте тази опасност с по-ниска скорост.           

11.  В населено място  по лентата за насрещно движение  в обратна посока  се движи товарен автомобил, с който предстои да се разминете. Същевременно, макар и не на толкова близко разстояние, виждате дете, което гледа към товарния  автомобил и го изчаква да премине, за да пресече улицата.  Вниманието му изцяло е насочено към товарния автомобил и затова не възприема вашия, който приближава от другата посока. Намалете скоростта, защото веднага след преминаването на товарния автомобил, детето ще се втурне да пресича и ще излезе пред Вашия  в опасната зона.             

12. При застигане на деца на велосипеди /които обикновено не се движат едно зад друго, а  в група/   намалете скоростта значително и  ги заобиколете  на  възможно най-голяма странична дистанция  в очакване  някое от тях да направи внезапно завой наляво към автомобила ви. Бъдете  много предпазливи към деца, които се возят по две на един велосипед. Те са  много нестабилни  върху велосипеда, трудно пазят равновесие и не следват права линия, спират трудно и на дълго разстояние, може да паднат пред вашия автомобил, когато  ги заобикаляте.               

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега