Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Созопол отдаде почит на героите, освободили града от османско иго

Созопол отдаде почит на героите, освободили града от османско иго

Всички присъстващи почетоха паметта на героите, освободили Созопол с едноминутно мълчание.

Днес, 7 февруари, се навършват 146 години от Освобождението на Созопол от османско иго. Празникът беше отбелязан тържествено пред паметника  и паметната плоча на мястото, където са посрещнати освободителните войски на 13-ти драгунски Орденски полк от Летящия отряд на генерал-майор Лермонтов на 26 януари 1878 г. / 7 февруари по нов стил /. 

Припомнени бяха исторически моменти от този паметен миг. 

„Цели пет века българският народ и град Созопол са отделени от естествения си път на развитие. Заличен е споменът за българското присъствие на картата на европейската цивилизация. Кървава и пълна с трагизъм бе Голготата на злочеста България  през османското иго.

„Летящият отряд“ под командването на полк. Лермонтов имал за задача да заеме позиции в Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюлинския проход черкези и дезертирали турски войници.

На 7 февруари е освободен и Созопол. Този празник ни е скъп, не само защото е един от първите празници, които новоосвободената българска държава въвежда в своя календар, а защото е символ на възстановяването на българската държавност след почти петвековно прекъсване.

Безкрайно сме благодарни на всички синове, които проляха кръвта си и положиха костите си пред олтара на Отечеството ни.“ 

Тържествено бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на полк. Лермонтов от кмета на общината Тихомир Янакиев, от общинска администрация, от общински съвет, от директора на СУ“Св.Св.Кирил и Методий“, От СОСЗР и клуб „Българка“, от ТД „Яни Попов“, от Гражд.сдружение „Елпида“, от НЖС „Света Марена“. 

Всички присъстващи почетоха паметта на героите, освободили Созопол с едноминутно мълчание. 

Цветя и венци бяха положени днес и на паметника на един от най-светлите образи в новата българска история - Капитан Петко войвода, по повод 124 години от кончината му.

По инициатива на него и други родолюбиви българи се основава тракийско (Одринско) емигрантско дружество „Странджа“ с цел защита интересите на българското население, останало след Освобождението в пределите на Османската империя. С него се поставя началото на освободителната организация на българските бежанци от Тракия.

Днес Созопол отдаде почит и на Легендарният български войвода Петко войвода, пред чиито подвизи прекланят глава не само българи , но и други балкански народи.

Днес се навършват 124 години от кончината на големият родолюбец и борец за свобода .

Голяма е ролята и значимостта му за тракийското движение и за тракийската организация. През 1896 г. по  инициатива на кап. Петко войвода  и на  други родолюбиви българи се основава тракийско /Одринско/ емигрантско дружество „Странджа“.

Името на кап. Петко войвода и до днес е символ на храброст, саможертва и свободолюбие.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега