Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Спасителен център в Бургаско приютява до 800 сухоземни костенурки годишно

Спасителен център в Бургаско приютява до 800 сухоземни костенурки годишно

От Poligraff.net обещахме при първа възможност да посетим центъра за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в село Баня. Направете го и вие

Наскоро село Баня доби популярност в медиите покрай референдума за отделяне на Обзор от Община Несебър. Жителите на селото наддадоха глас и заявиха твърдо позиция, че не искат да са част от бъдещата община Обзор. В селото обаче има и нещо, което остава далеч от медийното внимание. Това е центърът размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки. От Poligraff.net се свързахме с основателя Иво Иванчев, който ни разказа подробности за дейността на центъра в Баня. 
Снимка: geachelonia.org

„Всичко започна покрай моята страст към костенурките от най-ранна детска възраст. Винаги съм имал огромен интерес към животните и в частност към костенурките. Самият център за костенурки не е някаква екзотична идея, която се е зародила в моята глава. Това е изключително специфичен център като биология и анатомия. Неофициално по света има термин, който звучи нещо като костенурков зоолог. Подобни центрове има на много места по света, в Европа са няколко. В България нещата са много сериозни, с отрицателен знак, но все още има какво да направим за нашите костенурки“, коментира Иванчев. 

Снимка: geachelonia.org

Той сподели също, че има региони в страната, където популацията на костенурки е в критичен минимум. Конкретно през центъра в Баня годишно пребивават няколко стотин сухоземни представители на влечугите. „В момента при нас има някъде около 200 костенурки. На година, по груби данни, минават между 200 и 800 костенурки. Отделно няколко стотин костенурки се излюпват при нас, като в рамките на следващите няколко години, в които се отгледат, биват освобождавани на предварително избрани места, подходящи за тях“, коментира основателят на центъра. 

„На много места в България, където все още се срещат костенурки, популациите са с толкова критичен минимум, че се нуждаят от подсилване. Костенурките са с висок праг на критичност поради слабата си мобилност. Представете си, че тук имате една женска костенурка, на километър и половина имате мъжка, те в следващите 10 години може и да не се срещнат. Ние сме си чиста проба спасителен център. Огромният брой костенурки при нас са пострадали в следствие на човешка намеса – по пътищата, от селскостопански машини, косачки, дълго време държани на затворено като „домашни любимци“. Друго перо е голям брой костенурки, които са конфискувани от властите, защото това е животно, което е защитено по всякакви международни законодателства. Всъщност, за да притежаваш костенурка, се изисква доста сложна документация. С нас се свързват хора, които се натъкват на костенурки, които са срещнали на нехарактерни за тях места. Имаме случаи на костенурка на покрив на жилищен блок, на детска площадка, на паркинг. Имахме и случай на костенурка, намерена да лази под седалките на трамвай в София“.

Снимка: geachelonia.org
В момента в село Баня има изградена една постройка за костенурки, но тя е твърде недостатъчна. Точно затова Иво Иванчев си е поставил за цел да изгради втора, а в бъдеще и трета постройка, тип бунгало, за да може да спаси живота на максимално много сухоземни, особено през зимния период. „Костенурките нямат собствена телесна температура, тяхната температура зависи от околната среда. През зимата те изкопават една дупка в земята, завиват се вътре и изкарват там от края на октомври или началото на ноември до март / април, в зависимост от температурите“, сподели Иванчев.

„През зимата имаме огромно количество костенурки, които са в период на активно лечение, или са след такова. С други думи казано: костенурки, които не са в състояние да заспят зимен сън. Костенурка, която не е здрава, не е препоръчително да зимува, защото няма да изкара зимата. В този период те трябва да бъдат в топли помещения, в които да могат да се поддържат активни, да се лекуват, да могат да се хранят, да не спира възстановяване им, докато дойде пролетта. Не събираме средства за някакви архитектурни постижение, а за едни малки бунгала от термопанели, в които да настаним костенурките. Направихме една постройка, която функционира прекрасно. Грубо казано, трябват ни още около две такива. Става въпрос за помещения около 12 кв. м., които са с нисък таван, за да бъдат по-лесно стопляеми. Няма под, всичко се случва върху почвата“.
Снимка: geachelonia.org
Не всичко в центъра обаче свършва с темата за костенурките. От години в Баня организират и летни детски лагери, които преминават в изключителна забава и пряк контакт на децата с природата. Тази година, заради пандемичната ситуация, летният лагер е под въпрос. „Заради пандемията нищо не се знае, дай Боже да можем да организираме отново подобен лагер. Каквото зависи от нас ще бъде направено. Работата с костенурките е едно от направленията, по които работим. Другото е образователна работа, най-вече с деца. Капацитетът ни е около 15 деца на лагер. Забавата е пълна. Децата се радват на костенурките. Имаме деца, които вече пораснаха, но се връщат години наред, за да ни видят. Целта ни не е от тук да излизат някакви вманиачени любители, а просто хора с правилно отношение към животните и природата. Най-много се радвам, когато децата научават нови неща“, категоричен е Иванчев. 

Ако имате възможност и желание да помогнете на центъра, може да го направите като дарите средства по следните начини:

По банков път
Фондация „Геа Челониа”
Raiffeisen Bank
RZBBBGSF
BG45RZBB91551086349113

Чрез PayPal - ТУК!

Повече за центъра може да научите ТУК. А ако някой ден намерим костенурка в града, в друга нехарактерна среда или в беда, е добре да потърсим помощта на спасителите им.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега