Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Спецпрокуратурата: Няма задържан полицай, свързан с група за трафик на мигранти

Спецпрокуратурата: Няма задържан полицай, свързан с група за трафик на мигранти

Според прокуратурата има неверни данни относно извършени ден преди това действия по неутрализиране на организирана престъпна група за подпомагане на нелегални мигранти в страната по пътя им към Западна Европа.

Специализирана прокуратура предостави данни за разпространената в събота от МВР информация за разкрита престъпна група за трафик на мигранти.Според прокуратурата има неверни данни относно извършени ден преди това действия по неутрализиране на организирана престъпна група за подпомагане на нелегални мигранти в страната по пътя им към Западна Европа. Ето какво се казва още в позицията на Прокуратурата, без редакторска намеса:

"Действията по разследването на 01.04.2022 г. са осъществени от следователи под ръководството и надзора на прокурори от Специализирана прокуратура (факт, който не се споменава в публикациите). Служители на ДАНС, ГДБОП, ГД „Гранична полиция" и „Вътрешна сигурност“ на МВР са участвали в разследващия екип за извършване на оперативно-издирвателни мероприятия.

Досъдебното производство е образувано през 2018 г. от прокурор при Специализирана прокуратура по разработка на ДАНС. Към привличане на лица в качеството на обвиняеми, се пристъпва след събиране на достатъчен обем от доказателства за съпричастието им към престъпната дейност.

На 01.04.2022 г. с прокурорски постановления като обвиняеми по делото са привлечени 6 лица. На три от тях е наложено задържане за срок до 72 часа, на един е определена мярка за неотклонение „подписка“. Едно от обвинените лица изтърпява ефективна присъда във Федерална република Германия за друго престъпление, а за друго лице - сирийски гражданин, е установено, че е извън страната и е обявено за издирване.

Категорично не отговаря на истината изнесеното в някои от публикациите, че полицай – служител на жандармерията, е бил арестуван по досъдебното производство. Служител на жандармерията е разпитан единствено като свидетел по делото, не му е повдигано и обвинение.

Във всички публикации се сочи, че въпросното разследване е едно от 25-те „забавени без уважителна причина“ от прокуратурата, за които главният секретар на МВР сигнализирал Инспектората на ВСС. Веднага след това пряко се налага внушението, че вследствие на „забавянето“ през страната са прекарани хиляди мигранти, „което е можело да бъде избегнато с ареста им по-рано“. Твърди се, че заради това забавяне „лидерът на бандата - сириец, се е укрил и е обвинен задочно“.

Услужливо се подминава фактът, че неутрализирането на престъпната група отдавна e било планирано, подготвено, но не и реализирано - поради изтичане на информация към заподозрените от силова структура, извън ДАНС. И че вследствие на изтичането на тази информация, ръководителят на групата напуска страната."
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега