Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Спорове в НС относно нов транш военна помощ за Украйна

Спорове в НС относно нов транш военна помощ за Украйна

Новото предложение за помощ за Украйна включва бронирана транспортна техника с наличното въоръжение, както и резервни части, обясниха в кулоарите на парламента от ПП-ДБ.

България обмисля да изпрати бронетранспортьори на Украйна. Проекторешението е на управляващото мнозинство и ДПС. С него се възлага на Министерския съвет да предприеме действия за предоставянето на тази помощ. А това доведе до напрежение в кулоарите на парламента.

Предложението за нова помощ идва от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Идеята им е да се вземе излишна техника от складовете на МВР, като става дума най-вече за бронетранспортьори, които по думите на депутатите са техника, която е излязла от употреба. Каква точно ще е бройката трябва да решат от МВР. Очаквано евентуалният трети пакет помощ за Украйна предизвика бурни реакции. От „Възраждане” и ИТН обвиниха вносителите на предложението, че ще се намалят боеспособностите на българската армия. От БСП настояха крайната дума за изпращане на помощ за Украйна да имат депутатите в Народното събрание. 

Новото предложение за помощ за Украйна включва бронирана транспортна техника с наличното въоръжение, както и резервни части, обясниха в кулоарите на парламента от ПП-ДБ.

„Това е техника, която е закупена по време на Възродителния процес, за която ние даваме доста пари за съхранение и поддръжка, която никога не използвана от бившите вътрешни войски и от "Жандармерията". Не е част от армията и по никакъв начин няма да нарушим боеспособността ѝ”, заяви Иво Мирчев, ПП-ДБ.

Точната бройка ще се уточни, но предварителните изчисления сочат за над 100 бройки техника от складовете на вътрешното министерство, потвърдиха от ГЕРБ.

„Това е не малка помощ в тези условия. Това са бронирани машини, които при нашите условия, за щастие мирни, няма нужда от тази бронирана техника. А в Украйна тя ще бъде от полза за украинските военни. Не може да намали отбранителния потенциал на България, след като е техника с отпаднала необходимост”, подчерта Даниел Митов, ГЕРБ-СДС. 

От партията на Костадин Костадинов атакуваха. „Тези хора ще дадат не само бронетранспортьори, те ще дадат и танкове, те ще дадат и самолетите ни, те ще дадат и хеликоптерите ни, те ще дадат и ракетите ни. Те ще дадат всичко. С целта разбира се, България да остане без армия, за да можем в последствие да бъдем отбранявани от разбира се чуждите сили”, категоричен е Костадин Костадинов, „Възраждане”.

Помощта за Украйна да се одобрява от парламента поискаха от БСП. „Всичко, което МО и МВР изчистват от складовете си, за да предоставят на Украйна, да бъде одобрено от НС. Както и да ни бъде предоставен ясен график, времеви, кога тези стоки ще бъдат възстановени. Даваме си сметка, че в момента тези бързи действия и решения за опразване на складовете на българската армия и на МВР поставят под риск българските отбранителни способности”, подчерта Корнелия Нинова, БСП.

А от ИТН настояха да се знае какво точно изпращаме на Киев. „100 броя бронетранспортьори ако ще ходят в Украйна какво ще остане в България. Те какво казват няма никакво значение важно е да проверим и да сме наясно какво точно даваме, за да не се оголим ние като държава”, посочи Станислав Балабанов, ИТН.

От ДПС се въздържаха от коментар.

Източник: Nova

*снимката е илюстративна
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега