Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стив Ханке: Процесът по приемане на еврото в България ми мирише на измама /Видео/

Стив Ханке: Процесът по приемане на еврото в България ми мирише на измама /Видео/

Наричат го “баща” на българския Валутен борд, бил е икономически съветник на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, а през 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора на света от World Trade Magazine.

Наричат го “баща” на българския Валутен борд, бил е икономически съветник на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, а през 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора на света от World Trade Magazine. Днес той е професор по приложна икономика към Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. В „Събуди се“ по NOVA професор Стив Ханке коментира желанието на България да приеме еврото. 

Професор Ханке, как бихте обяснили на един средностатически българин как ще се промени живота му, ако страната ни приеме еврото?

- Ние не знаем със сигурност и точно в това е част от проблема. Имаме система на Валутен борд, която беше въведена през 1997. Това спря хиперинфлацията в България и оттогава системата работи перфектно. Така че българите трябва да се запитат – защо Ви е да сменяте модел, който работи отлично? Защо? И това е ключовият въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в Еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в пост-комунистическата епоха, се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията. Те игнорираха корупцията. Това важи и за България. Този план за присъединяване към Еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при Валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането в Еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват – некомпетентност, нелегитимност и корупция.

И все пак, много икономисти тук твърдят, че приемането на еврото ще донесе основно позитиви: стабилност, ниски лихвени проценти, по-висок кредитен рейтинг за държавата, повече инвестиции и по-високи доходи. 

– Никога не е имало официален доклад за това. Тези икономисти не знаят какво говорят. Те просто ви хвърлят прах в очите. 

Заговорихте за отклоняване на вниманието от същественото, но в България сега управлява служебно правителство, чийто мандат скоро ще приключи. 

– Това е друга прекрасна измислица в България. Просто имаме кукловод, който дърпа конците. Името му е Борисов. Точка. Сега се осъществява точно това, което Борисов и неговите министри започнаха да правят посред нощ, когато COVID кризата избухна и всички бяха притеснени от вируса. Точно тогава те вкараха темата за Еврозоната в играта.

Подробности гледайте във видеото:
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега