Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стотици бургазлии на протест, бранят свободата в Интернет

Любен Дилов-син: "Законите работят и без ACTA"
Стотици бургазлии на протест, бранят свободата в Интернет

Стотици бургазлии се събраха на протеста срещу търговското споразумение за борба с фалшифицирането АСТА, организиран в града.

Стотици бургазлии  се събраха на протеста срещу търговското споразумение за борба с фалшифицирането АСТА, организиран в града. Хората изразиха недоволството си от текста на самото споразумение, както и от тайния начин на подписването му. Според тях АСТА всъщност поставя под въпрос основни потребителски права, включително достъп до информация. Над 200 души крещяха в един глас „Свободата няма цена”, „Държавата се опитва да ни продаде”, „И преди и сега Интернет е свобода”, изразявайки недоволството си от евентуалното ратифициране на АСТА в парламента.

Към протестиращите в Бургас се присъедини и Любен Дилов – син. По думите му „...най-важното е, че не може в момента, толкова елементарно и по глупав начин да се регулира нещо, което е създадено с цел да бъде свободно. Интернет е среда, която би трябвало все още да бъде свободна и в нея да регулират само тези закони, които управляват авторските права, запазените марки – тези правила са достатъчно силни”, категоричен бе Дилов.

Той сподели, че сам е изпитал ефективността на досега съществуващите закони за авторските права. „Като издател  4-5 пъти съм плащал  много солени глоби на сайтове за снимки,  защото съм ползвал техни изображения без да ги питам и без да платя, коментира той действащите и сега закони.   

„Аз съм автор, който работи предимно в Интернет. Един от основните доводи за подкрепата в АСТА, от страна на големите корпорации, притежатели на авторски права, е че ще се пазят авторските права на отделните автори, но това изобщо не е така. АСТА обслужва изцяло големи компании и всъщност е инструмент в техните ръце за репресия на други разпространители. Аз например съм против това да ми се забрани  да пускам свободно своите текстове. Но това споразумение ще  ме ограничава да го направя, защото моят издател например може да ми каже, че така му нарушавам правата", каза още Любен Дилов - син.  

„Мисля, че Европейският парламент  няма да подкрепи нито ACTA, нито PIPA, нито SOPA. Това е все едно преди 20 години да забраниш на пощенските служители да четат телеграмите и да казват тази ще пусна, тази няма. А иначе изобщо за смисъла на АСТА, PIPA и SOPA, докато в тях не включат Китай, Индия и Русия, всъщност какво си мислим, че правим...две трети от света няма да участва в тях, т.е. ние ще се самоограничим за нещо, което е в чий интерес?”, запита се Дилов.

В София близо 10 000 протестиращи се събраха пред НДК, откъдето тръгна шествието.  То премина през бул. "Витоша", покрай  Съдебната палата и покрай президентството през пл. "Независимост" и по бул. "Цар Освободител". Присъстващите издигнаха лозунги с надписи "Не на АСТА",  "Стоп АCТА", "Спрете ACTA или ние ще я спрем". 

На всички участници бяха раздадени хартиени маски на хакерите от движението Anonymous.   Освен в Бургас и София, протести имаше и в 14 други града у нас, сред които Пловдив,  Варна,  Русе,  Габрово,  Разград,  Хасково,  Казанлък, Кърджали, Пазарджик, Стара Загора  и Велико Търново.

<iframe width=447 height=257 src=http://www.youtube.com/embed/F6PJPYgfqnc frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега