Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Студена вода за над 17 000 пенсионери, няма да имат увеличение на парите от 1 юли

Студена вода за над 17 000 пенсионери, няма да имат увеличение на парите от 1 юли

След увеличението на пенсиите с 12% пенсионерите под прага на бедност намаляват наполовина, обясни също управителят на НОИ.

От 1 юли 2023 г. ще бъдат осъвременени всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г. За пенсиите, свързани с трудовата дейност, увеличението ще е с 12% по т.нар. „швейцарско правило“. От 1 юли 2023 г. социалната пенсия за старост бе определена с Постановление на Министерския съвет в размер на 276,64 лв. (увеличение също с 12 на сто), като размерът на другите пенсии, несвързани с трудова дейност, се определя в процент от социалната пенсия за старост. Това заяви в интервю за БТА управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов.

Той посочи, че средствата, необходими за осъвременяването на пенсиите от 1 юли, са в размер на 1147,2 млн. лв. за второто полугодие на 2023 г. „Само за увеличаването на минималните размери на трудовите пенсии са необходими 46,5 млн. лв. месечно или 279 млн. лв. до края на годината. Тези средства са част от сумата 1147,2 млн. лв. за второто полугодие на 2023 г.“, коментира Иванов. След увеличението на пенсиите с 12% пенсионерите под прага на бедност намаляват наполовина, обясни също управителят на НОИ.

„Като важен сегмент от социалната политика, пенсионната система и евентуалните бъдещи промени в нея са въпрос на законодателна инициатива и действия“, посочи още Иванов. Той увери, че като правоприлагащ орган НОИ гарантира стриктното прилагане на целия набор от нормативни актове в това отношение. 

"Тук е моментът да обърна внимание, че осъвременяването се реализира върху действителния размер на пенсията. Това е важно най-вече за пенсионерите, които са на максимален или на близък до максималния размер на пенсията, който остава същият и след 1 юли – 3400 лв. При тях увеличението може да е по-малко като процент, а за 995 пенсионери въобще няма да има такова, тъй като ограничението на тавана продължава да важи. Няма да получат увеличение и 16 350 пенсионери, които получават пенсии, отпуснати през тази година – те подлежат на осъвременяване от 1 юли догодина", посочи той.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега