Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

СУ "Иван Вазов" Поморие вече има впечатляващ бюст паметник на своя патрон

СУ "Иван Вазов" Поморие вече има впечатляващ бюст паметник на своя патрон

Автори на впечатляващия скулптурен портрет са Христо Георгиев и Милчо Талев.

Бронзов бюст паметник на Патриарха на българската литература вече се издига в двора на Средно училище „Иван Вазов” – Поморие (гимназиален етап на обучение) върху двуметров гранитен постамент. Автори на впечатляващия скулптурен портрет са Христо Георгиев и Милчо Талев, а средствата за реализирането му бяха осигурени от Община Поморие.

Паметникът беше открит днес като част от честванията по повод 140-годишния юбилей на учебното заведение. Тържеството започна с издигане на националния флаг под звуците на химна и посрещане училищното знаме. Агатополски епископ Иеротей отслужи водосвет за здраве и благополучие, а кметът Иван Алексиев и директорът на училището Иван Тенекежиев официално разкриха Вазовия лик пред всички присъстващи. 

„Може би неслучайно откриването на този паметник се случва точно сега, дни след честването на Съединението на България и обявяването на нейната Независимост - събития, създали и утвърдили нашата национална идентичност. В основата на тази идентичност обаче не стоят само оръжия и дипломация. В основата ѝ винаги е бил стремежът за запазване и утвърждаване на родовата памет. Ето защо благодаря на Община Поморие и на Общински съвет – Поморие за това, че включиха в бюджета изграждането на този монумент и днес той вече е факт”, каза Милчо Талев – един от авторите на проекта и директор на ГХГ „Дечко Стоев”.

На събитието присъстваха още: председателят на Общински съвет и инициатор на идеята Адам Адамов, народният представител Ася Пеева, заместник-кметът Янчо Илиев, общински съветници, общественици, учители и ученици.

Своеобразният празник завърши с награждаване на най-добрите литератори в конкурса „Здравей юбилей”, посветен на СУ „Иван Вазов” Поморие, и поднасяне на венци и цветя пред лика на патрона.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега