Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Свободният пазар може да повиши цените на тока от догодина

Свободният пазар може да повиши цените на тока от догодина

Въвеждането на напълно либелизиран пазар на електроенергия, което започва на 1-ви януари 2016-а е определяно като предпоставка за оптимизиране разходите на потребителите. Появиха се, обаче, опасения, че всъщност новите регламенти ще повишат тарифите. "Ще се увеличи ли цената на тока от догодина" се превърна в един от най-актуалните въпроси в момента.

Въвеждането на напълно либелизиран пазар на електроенергия, което започва на 1-ви януари 2016-а е определяно като предпоставка за оптимизиране разходите на потребителите. Появиха се, обаче, опасения, че всъщност новите регламенти ще повишат тарифите. "Ще се увеличи ли цената на тока от догодина" се превърна в един от най-актуалните въпроси в момента.

Отговорът на Министерството на енергетиката е да, това е напълно възможно. Практиката от останалите европейски страни показва, че особено в първите месеци от либерализирането на пазара е много вероятно. В същото време, след освобождаването на пазара клиентите ще имат правото сами да избират доставчика си и, съответно, да го сменят, ако не са доволни.

Това означава, че увеличението няма да се задържи дълго. Според обясненията на Министерството на енергетиката, практиката показва, че след известно повишение цените ще се върнат под регулираните равнища и ще се задържат там. Конкуренцията между доставчиците ще го наложи.

Що се отнася до увеличението догодина, към този момент не може да се прогнозира с колко ще скочат сметките за електричество, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на bTV. Поскъпване с 30% е малко очаквано, допълни тя, тъй като няма основания за подобен скок.

Либерализацията започва на 1-ви януари 2016 и ще бъде осъществена плавно. След освобождаването на пазара, всеки потребител ще има правото напълно безплатно да смени доставчика си, стига да няма неплатени задължения.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега