Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Танева: Градушките през 2016-а ще бъдат рекордни за последните 10 години

Танева: Градушките през 2016-а ще бъдат рекордни за последните 10 години

"Градушките, като интензитет и нанесени поражения, през 2016 г. ще бъдат рекордни за последните 10 години. 7 000 декара са поразени, но те са от тези, които са в обхвата на защитени от противоградни ракети. Няма данни колко са пораженията, в райони, които не са защитени". Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

"Градушките, като интензитет и нанесени поражения, през 2016 г. ще бъдат рекордни за последните 10 години. 7 000 декара са поразени, но те са от тези, които са в обхвата на защитени от противоградни ракети. Няма данни колко са пораженията, в райони, които не са защитени". Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на БНТ.

По думите й, към днешна дата пораженията са по-големи от рекордната 2014-а. Миналата година е била средностатистическа. За опазване на селскостопанската реколта се предвижда изграждането на нови 32 площадки. Непокритите площи ще бъдат защитени с летателни машини, при които ефективността е с около 5 % по-ниска, допълни министърът. 

Танева обясни, че със самолети ще може да се защитят земеделските площи не само от градушки, но и от проливни дъждове и слани. Подобен начин за защита използват в Израел, Австрия, Германия, Гърция, Русия, САЩ, Канада, Аржентина.

Според министъра, промените в климата ще направят неизбежно използването на този модел. Изграждането му ще струва около 17 млн. лева. Тъй като защитата не може да бъде 100%, министър Танева призова земеделските производители да застраховат обработваемите си площи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега