Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Терзиева: Започваме обезопасяването на неохраняемите плажове

Терзиева: Започваме обезопасяването на неохраняемите плажове

„Новата политика, която декларирах при встъпването ми на поста като министър, беше уеднаквяването на режима на отдаване на морските плажове. Начинът е концесия, след провеждане на прозрачни открити процедури. През октомври и ноември ще обявим процедури за концесиониране на плажовете, на които концесионните договори изтичат или които сега са отдадени под наем само за лятото, както и на такива, които в момента не се стопанисват“, обяви днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

„Новата политика,която декларирах при встъпването ми на поста като министър, беше уеднаквяванетона режима на отдаване на морските плажове. Начинът е концесия, след провежданена прозрачни открити процедури. През октомври и ноември ще обявим процедури законцесиониране на плажовете, на които концесионните договори изтичат или коитосега са отдадени под наем само за лятото, както и на такива, които в момента несе стопанисват“, обяви днес министърът на регионалноторазвитие Десислава Терзиева.

Министърът поясни,че с последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие,отдаването на плажовете на части е вече възможно. Това ще спомогне занамаляване броя на неохраняваните плажове, тъй като досега процедуратаизискваше концесионерите да поемат цялата ивица. При по-големите плажовеинтерес нямаше, тъй като голямата площ означава по-високи такси и по-нискавъзвръщаемост.

„На този етап наконцесия са дадени само плажовете към които има инвеститорски интерес,останалите години наред имат проблем с обезопасяването, а част от тях сапосещаеми. Просто държавата нямаше как да осигурява водното спасяване порадилипса на законов регламент. С измененията на ЗУЧК вече имаме такава възможност“,информира министърът. Според статистиката, в момента неохраняемите плажове са83 на брой.

Областнитеуправители и кметовете на морските общини в Бургас, Варна и Добрич ще трябва дапредложат кои от неохраняемите плажове да бъдат обезопасени, според това къмкои ивици има интерес от страна на плажуващите. Според Терзиева приоритетно щесе обезопасяват градските плажове и тези с по-висока посещаемост, до които имавъзможност за достъп на линейка. Достъпът до тези плажове ще бъде свободен. Нанеохраняемите плажове ще бъдат поставяни предупредителни табели.

По данни на МРР, действащите концесионни договори са 58 бр., а договорите заотдаване под наем – 39 бр. Приходите за 2013 г. са около 14 млн.лв., апрогнозните за 2014 г. са за 16 млн. лв. Увеличението от 2 млн. лв. е зарадисключените нови договори за отдаване под наем на морски плажове, които презминалия сезон 2013 са били неохраняеми.

50% от приходитеот договори за концесия и наем остават за общините, на чиято територия е плажа.Те са за благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове,осигуряване на транспортни връзки с местни пътища, както и пешеходни ивелосипедни алеи до плажовете. С тези пари се осигурява и поставянето на предупредителни табели исанитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове на територията насъответната община, почистване и извозване на отпадъците от морските плажове,обявени за неохраняеми.

Останалите 50% отприходите отиват в държавния бюджет. Съгласно промените в ЗУЧК от тях 10% серазпределят на областните управители на Добрич, Варна и Бургас. Те могат да сеизразходват за осигуряване на спасители, информационни табели и  санитарна поддръжка на плажовете безконцесия.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега