Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Трайков: Заставам зад думите си

Следващи стъпки по проекта "Бургас-Александруполис" щяло да има след ОВОС
Трайков: Заставам зад думите си

Нямам самочувствието на жертва, защото не поставям себе си над проблемите. Опитвам се да видя до каква степен са защитени националните интереси. Затова заставам зад думите си. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред депутатите в Народното събрание, предаде Информационна агенция КРОСС.

Нямам самочувствието на жертва, защото не поставям себе си над проблемите. Опитвам се да видя до каква степен са защитени националните интереси. Затова заставам зад думите си. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред депутатите в Народното събрание, предаде  Информационна агенция КРОСС.  

В сряда премиерът Борисов обяви, че Първанов не е уволнен, а самият той отрече Трайков да му е забранил да подписва. Премиерът заяви, че вдига жълт картон на Трайков и „следващ път няма да има". Трайчо Трайков разказа на депутатите днес как се е стигнало до конфликта с шефа на НЕК Красимир Първанов. По думите му към края на миналия петък е имало съгласуване за приемлив текст от българска и руска страна.

Не се е предвиждало да има срокове за подписване на спорното допълнение 12 с „Атомстройекспорт". В понеделник Първанов отишъл на заседание, за да докладва за работата през уикенда, но с друг текст, който бил сходен до първоначалната руска версия и с ангажимент за подписване на договор в срок. Трайков отново заяви, че е забранил на Първанов да подписва този документ. Въпреки това, във вторник шефът на НЕК го подписал без разрешение.

" За мен случаят е изключително неприятен", каза Трайков. „Надявам се в диалог с министър Дянков и министър-председателят да изясним позициите си по проекта Белене", допълни той. Министърът заяви, че се опитва да защитава българските интереси. „Гарантирам ви откритост, ГЕРБ дойде на власт с предложението за открито управление и аз смятам да дам своя принос за изпълнение на обещанието", каза Трайчо Трайков.

Икономическият министър разказа и за вчерашната си среща с руската страна в рамките на смесената българо-руска междуправителствена комисия, която заседава в сряда и четвъртък в Москва с руският министър на енергетиката Сергей Шматко. По думите му са оценени положително резултатите от сътрудничеството с Русия.

Вносът от България се увеличил с 40,2 % а износът с 34 %. Основната тема на партньорството обаче е енергетиката. „С министър Шматко се уточнихме да продължим сътрудничеството по пътната карта Южен поток. По проекта Бургас- Александруполис се съгласихме, че следващи стъпки ще има след ОВОС.

На въпрос трябва ли шефът на НЕК да бъде уволнен Трайков отговори: "Аз имам ясните аргументи, че Първанов е излязъл от правомощията си, не е спазил устава на дружеството и личните ми разпоредби. Имам съвсем ясни аргументи, защо той с поведението си компрометира поста, на който е. Трайков заяви още, че текстът, които е бил одобрен в петък, е нямал нищо за ангажименти от страна на България за обвързване с договор. "Имаше три месечен срок за продължаване на действията на допълнение 12", каза той.  

Източник:КРОСС    

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега