Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тракийският университет и Община Царево изграждат експериментален център за аквакултури

Тракийският университет и Община Царево изграждат експериментален център за аквакултури

Експерименталният център е изцяло с научна и без комерсиална цел, ще представлява научна лаборатория в открито море и няма да бъде ферма за култивиране и продажба на миди.

Тракийски университет гр. Стара Загора и община Царево ще реализират проект за изграждане на експериментален център за аквакултури в Черно море. Този проект е пилотен и е част от по-мащабна инициатива за изграждане на Център за аквакултури. 

На първо време се предвижда проектиране и изграждане на Център за култивиране и наблюдение на бяла мида и други мидени култури, вкл. и стриди. Технологията ще бъде различна от познатите до момента и ще бъде изцяло закрепена на дъното на морето, без да създава затруднения за преминаване на рибарски плавателни съдове.

Снимка: Община Царево

Експерименталният център е изцяло с научна и без комерсиална цел, ще представлява научна лаборатория в открито море и няма да бъде ферма за култивиране и продажба на миди.

С този проект Тракийски университет ще затвърди присъствието си в района на Царево и съвместното партньорство, като освен възможност за летни практики, ще даде и поле за развитие на специфични за морския регион специалности.На по-късен етап се предвижда и проектиране на демонстрационен център за рибни култури.

Снимка: Община Царево

„Партньорството с Тракийски университет е стратегическо и дългосрочно в направление образование – обучение на студенти чрез летни практики и тук на място, но и в науката – чрез участие в общи проекти. То има огромна добавена стойност не само за Царево, но и за цялото Южно Черноморие. До момента освен, че базата е приведена във вид годен за експлоатация, изцяло за сметка на университета, се обучават студенти, но и сме кандидатствали по няколко общи проекта за европейско финансиране. Университетът има нашата подкрепа и аз ще предложа удължаване на срока на договора за ползване на базата в гр. Царево“, заяви кметът на общината Марин Киров.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега