Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Три години пробация за убийство на дете-пешеходец

Три години пробация за убийство на дете-пешеходец

Как едно дело за катастрофа, с отнет човешки живот на пешеходна пътека, може да завърши успешно за човека, причинил злополуката, това разказа Светлана Горова пред bTV.

Как едно дело за катастрофа, с отнет човешки живот на пешеходна пътека, може да завърши успешно за човека, причинил злополуката, това разказа Светлана Горова пред bTV. Дъщерята на Светлана е убита на пешеходна пътека през 2006 година от шофьор, който тя твърди, че бил дрогиран. Кръвна проба за наркотици обаче не е била взета, въпреки настояването от страна на майката. Доскоро шофьорите в България изобщо не се тестваха за наркотици. Междувременно следствието за катастрофата започва да прави внезапни завои.

Защитата на шофьора изважда документи, според които спрял микробус е пречел на видимостта му. Освен това се твърди, че той е карал с 50 км/ч. Майката подава жалба в прокуратурата, че делото се води „непрофесионални и тенденциозно”.

„Няма да прекратя делото. Ще поискам допълнителни следствени действия, което е в интерес и на родителите, тъй като те искат да излезе наяве обективната истина”, казва Стеляна Кожухарова, говорител на прокуратурата. Майката на убитото момиче се среща и с тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков, защото има сериозни подозрения, че следствието фабрикува обстоятелства, които оневиняват шофьора убиец. След медийния шум и намесата на Румен Петков е сменен следователят по делото. 

Горещите следи за обстоятелствата около инцидента обаче са загубени безвъзвратно. Виновникът е осъден на 3 години пробация. Миналата година така нареченото наказание вече е изтекло.

Пет години по-късно или едва преди няколко седмици Пътната полиция вече разполага с техническа възможност да проверява шофьорите за наркотици. Броят на уредите за тест на дрога е твърде ограничен.

След 6 години – какво стана със случая?

„Трите му години пробация минаха. Шофьорската му книжка бе отнета за три години, но и това вече изтече. А застрахователите трябваше да ни изплатят 100 хиляди лева кръвнина, но това не стана. Те казаха, че от добро сърце решават на мен и на съпруга ми да ни дадат по 20 хиляди лева. Не, че парите нещо щяха да ни стоплят, но дори и това не се получи, както трябваше”, коментира шест години след инцидента Светлана Горова.

Тя поясни, че все още се бори за законови промени, така че престъпниците в такива трагични случаи да търпят по-тежки наказания.„Родителите на 6-те убити деца на Великден в Симеоновград се свързаха с мен. Отидохме в парламента, където ни обещаха кръгла маса по темата. Просто тярбва да стане ясно, че пробацията не е релна и адекватна присъда за тези убийци – за това се борим вече толкова години”, допълва Горова.

Пробацията всъщност означава, че човекът е на свобода, единствено трябва да се удостоверява в полицията, че е в наличност, обясни жената. Какви са мотивите на съда за тази присъда?Според майката на убитото дете много от свидетелите са променили показанията си по незнайни причини.

„Шофьорът на маршрутка, който станал свидетел на инцидента, пред нас говореше едно, а в показанията му пред съда прочетохме съвсем различно. Имаше и свидетели, че същия ден въпросният убиец Иван е бил освободен от столично РПУ за употреба на наркотици, че приятелката му дошла да го вземе, двамата пак си взели дозите и тръгнали да карат. Тези свидетели обаче пак изчезнаха и не дадоха показания. Това се дължи или на подкупи, тъй като убиецът има заведения и ресторанти”, казва Горова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега