Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Трима са новите почетни граждани на Бургас, почетоха посмъртно Апостол Карамитев

Трима са новите почетни граждани на Бургас, почетоха посмъртно Апостол Карамитев

Председателят на местния парламент Михаил Хаджиянев, областният управител Пламен Янев и кметът Димитър Николов държаха тържествена реч, а специални почести получиха също хора, допринесли за развитието на града, както и такива, спасили човешки животи.

Христина Арсенова, Манук Манукян (посмъртно) и Бойчо Янев са новите почетни граждани на Бургас, стана ясно на празничната сесия на Общинския съвет навръх Никулден. Председателят на местния парламент Михаил Хаджиянев, областният управител Пламен Янев и кметът Димитър Николов държаха тържествена реч, а специални почести получиха също хора, допринесли за развитието на града, както и такива, спасили човешки животи. „Когато моите съграждани чуят нещо хубаво за Бургас, искам да знаят, че говорят за тях – за рибаря, архитекта, лекаря, шофьора на такси, магазинерката от квартала, патрулния полицай, IT специалиста, за будните бургаски ученици, за техните учители, за строителния работник, за художника, за бизнесмена, за служителя от чистотата. Всички ние сме Бургас“, каза кметът Николов в своята реч от трибуната. 

„Днес ние си спомняме за нашата история, култура и традиции, които правят града толкова специален и обичан!“, посочи и бургаският губернатор Пламен Янев.„Днешната сесия е необикновена. Тя е в памет на всички онези, които със своите дела и път са оставили трайна диря в историята на града ни. Какво е Бургас. Бургас е магия, емоция. И това не е обикновен шовинизъм, а мислите на всеки един гражданин на морския град, който от своя страна е част от сърцата ни“, сподели в емоционалната си реч председателят на местния парламент Михаил Хаджиянев.

С най-високото отличие – „Кавалер на сребърния кръст на свети Николай“, бе удостоен посмъртно големият български актьор Апостол Карамитев. През настоящата година се навършват 100 години от рождението и 50 години от смъртта на многоликия и неповторим актьор, чийто земен път е ярка диря в културния живот на града и страната ни. Наградата получи синът на актьора – Момчил Карамитев.

Други трима бургазлии получиха званието почетен гражданин на Бургас.

Носител на званието стана Христина Арсенова – преподавател, режисьор и директор на Държавен куклен театър – Бургас. През 1988 година Христина Арсенова се дипломира в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Режисура за куклен театър“ в класа на Юлия Огнянова. През 1988 година, след като завършва Академията, идва в Бургас и започва работа като режисьор. Работи в Кукления театър до 1992 година, след което излиза на свободна практика. През 1994 година се явява и печели конкурса за директор на Държавния куклен театър – Бургас, като тази длъжност Христина Арсенова изпълнява до днес.

Другият носител на званието „Почетен гражданин Община Бургас“ е художественият ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“ Бойчо Янев. Благодарение на неговия всеотдаен труд общо над 1800 бургазлии са израснали като танцьори в ФТА „Лазур“. Дългогодишната творческа биография на ръководения от него ансамбъл включва над 2800 самостоятелни и съвместни концертни изяви в страната и чужбина. Ансамбълът е носител на специални награди от над 30 международни фолклорни фестивала. Навсякъде ансамбъл „Лазур“ оставя ярки следи, създава запомнящ се образ на Бургас, България и нейното неизчерпаемо фолклорно богатство.


През годините Бойчо Янев е носител на десетки значими награди, ордени и отличия. Сред тях са: специална награда по случай 1300 години от основаването на Българската държава за концерт спектакъла „България през вековете“; орден 100 години Илинденско-Преображенско въстание от президента на Р България Георги Първанов. Носител е на плакета на Комитета за култура на Република България по случай 25 годишнината на ансамбъл „Лазур“. Заслужен притежател е на специални награди за хореография и режисура от ежегодно провеждащите се фестивали на армейската художествена самодейност в България.

Носител на званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ стана и Манук Манукян посмъртно. Отличието бе прието от неговата сестра Хермина Манукян. Роден е в Бургас, града с който свързва целия си живот и на който отдава цялата си енергия. Учи в Механотехникума и успоредно с това участва в кръжока по изобразително изкуство на художника Енчо Рачев. Работи като художник по рекламата в Общинското предприятие „Отдих и украса” и участва в общи и самостоятелни изложби на града. През всичките тези години се вълнува от екологичните проблеми на Бургас, от чистотата на Черно море и запазването на неговото биоразнообразие.

През настоящата година Общински съвет - Бургас въвежда свое отличие, с което цели да стимулира управителите на общински търговски дружества да работят ефективно, като ежегодно определя един от тях за „Общински мениджър на годината“. За постижения в областта на висшия мениджмънт в Бургас и прилагане на най-добрите практики в управлението грамотата „Общински мениджър на годината“ се присъжда на проф. Христо Бозов – управител на „Комплексен онкологичен център“ ЕООД.

С отличието „Ключ от Кулата“ за заслуги в развитието на българската музика и популяризирането на Бургас бе удостоен Мустафа Чаушев - изпълнител на десетки популярни български песни, с дълга и впечатляваща музикална кариера. През 2018 г. на днешния ден Мустафа Чаушев е удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“.

Отличие „Ключ от Кулата“ за заслуги в развитието на българския спорт и популяризирането на Бургас като център на шахмата получи Живко Жеков - председател на клуб „Бургас 64“ и личен треньор на Нургюл Селимова, вицешампион в Световната купа по класически шах, европейски шампион заедно с националния ни отбор и носител на златен медал от същото първенство.

Плакет на Община Бургас за принос в развитието на културата и служба на обществото се връчва на Бисерка Граматикова, изтъкнат музикален педагог, музиколог, краевед и критик. Дългогодишен преподавател в Национално училище по музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“. Тя е носител и на „Кристално огърлие“ - най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Плакет на Община Бургас за принос в развитието на зелената система на града и служба на обществото се връчва на Донка Петрова - един от специалистите с най-голяма заслуга днес Бургас да има толкова богата, разнообразна на растителни видове и прекрасно поддържана Морска градина.

С „Почетна значка на Община Бургас“ бе награден Николай Христов Христов. На 4 юни 2023 г. на бургаския плаж се случва инцидент, който можеше да завърши трагично за двама братя на 14 и 8 години, ако не е била бързата, смела и сърцата реакция на Николай Христов. Той успява не само да хване двамата братя с по една ръка, но и да ги задържи до пристигането на спасителните екипи. Благодарение на Николай са спасени са два млади живота.

С „Почетна значка на Община Бургас“ бяха наградени Кръстьо Буцев и Георги Соваджиев - и двамата от Ямбол. На 11 декември 2022 г., близо до с. Младиново, община Свиленград, се случва инцидент с автобус, превозващ бургаски туристи. На смрачаване, превозното средство излиза от пътя, събаря мантинелата, обръща се странично и спира в дървета, преди да пропадне в дълбоко дере. При катастрофата загива 68-годишна жена, а 19 души, сред които и 2 деца, са ранени. Благодарение на оказаната навреме помощ от двамата граждани и на намесата на полицията, всички пътници са извадени от превозното средство.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега