Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Творби на Димитър Казаков - Нерон ще бъдат изложени в две бургаски галерии през октомври

Творби на Димитър Казаков - Нерон ще бъдат изложени в две бургаски галерии през октомври

Официалното откриване е в Градската художествена галерия на 4-ти октомври от 18.00 часа.

През октомври в Бургас ще гостува експозиция на големия български художник Димитър Казаков - Нерон. Живописни творби, графика и рисувана керамика ще бъдат подредени в две галерии в Бургас - "Петко Задгорски" и Галерия "Георги Баев".

Официалното откриване е в Градската художествена галерия на 4-ти октомври от 18.00 часа. След това гостите на изложбата ще имат възможност да посетят и галерия "Георги Баев", намираща се на бул. "Демокрация" №6, която ще бъде домакин на някои от най-впечатляващите "съкровища" на твореца.

Над 400 творби на Димитър, Никола и Бисера Казакови са включени в Колекцията на Нерон в Трявна, постъпила през 1985 година. Това е най-голямата и разнообразна колекция на художника в България. Близо половината от тях са в постоянна експозиция в Старото школо в Трявна. С подбрана част от останалите е подготвена гостуваща, мобилна изложба, която бургазлии и гости ще могат да посетят до декември.


Димитър Казаков  е роден на 22 юни 1933 г. във великотърновското село Царски извор. Рано остава без баща и от дете знае какво е бедност. Оттогава обаче му е и любовта към всичко красиво в природата и селския бит. Започва да я претворява с подръчни материали - глина, дърво. В софийската Художествена гимназия правят изключение и го приемат за ученик, когато вече е на 20 години. После завършва и графика (с много перипетии) в Художествената академия.

През социалистическите години Димитър Казаков е щатен плакатист в "Комунални услуги" в Пазарджик, после художник във военен завод край софийското село Божурище, докато окончателно избере съдбата на свободен творец в столицата. Нерон прави успешни самостоятелни изложби в Гърция, Швейцария, Австрия, САЩ, Франция, Испания, Япония, Кувейт, а славата му расте.

Френският режисьор и сценарист Жан Мари Дро идва в България и избира не друг, а Нерон, за да го представи в поредицата си "Художници-чародейци на своето време", редом до десетте най-големи художника на Европа. Снима 45-минутен филм, който е излъчен в края на 80-те по един от най-гледаните тв канали на Франция.

1981-ва е годината, която внася пълен обрат в живота на артиста. Измъчван от тежка астма, Нерон е принуден да се откаже от живописта - маслените бои провокират алергия, която трудно се овладява. Няколко години живее в Сандански, за да диша лековития въздух на това място. После се връща в Божурище, където остава до сетния си час, работейки с акрилни бои, акварел, скулптура, дърворезба, декоративна пластика.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега