Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ученици, които за пръв път ще гласуват на евроизбори, преминаха обучение за проверка на фактите

Ученици, които за пръв път ще гласуват на евроизбори, преминаха обучение за проверка на фактите

С редица примери и ценни съвети, присъстващите обогатиха знанията си за проверка на фактите и разпознаване на фалшиви, подвеждащи и манипулативни новини.

Ученици от няколко бургаски гимназии и техникуми, които ще могат да гласуват за първи път тази година в предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП), се включиха в обучение за проверка на фактите, организирано от Бюрото на ЕП у нас. Младите хора получиха информация за функционирането на европейските институции, как се вземат решенията на европейско равнище, както и какво е влиянието на тези решения върху живота на всеки един жител на държава-членка на ЕС.






С редица примери и ценни съвети, присъстващите обогатиха знанията си за проверка на фактите и разпознаване на фалшиви, подвеждащи и манипулативни новини. Това стана с помощта на пресаташетата на ЕП у нас Биляна Църноречка и Калина Върбанова, ръководителя на Бюрото на ЕП Теодор Стойчев и журналиста от платформата Factcheck.bg Дафина Кандова, които с различни игри и дискусии провокираха критичното мислене у бъдещите избиратели. 










По време на дискусията „За или против намаляване на възрастта за гласуване“, 17-годишната Стела Тодорова от НЕГ „Гьоте“ заяви, че „...възрастта не е проблем. Проблем е заинтересоваността и желанието на хората“.


„Ако не си активен и не искаш да гласуваш, независимо дали си на 16, 18 или 30 години, ти няма да гласуваш. Трябва да се отключи интересът към активното гласуване у хората, за да искат сами да упражнят правото си на глас, а не да се намаля възрастта за гласуване“, коментира още тя.

По думите ѝ младите стават пасивни избиратели в много ранна възраст. „Ако в училище и в семейството не ти дават насоки и не ти казват колкото е важно да упражниш правото си на глас, ти няма да стигнеш до урните. Ние ставаме пасивни в много ранна възраст, наблюдаваме, оплакваме се, но не правим нищо, защото смятаме, че нищо няма да се промени, а това не е така. Ако действаме, ще има промени“, категорична е Стела.


Съученикът ѝ Стефан Сивев сподели, че „през последните години ни е „насадено“ мнението, че ние трябва да изберем по-малкото зло, а не трябва да бъде така“.„Дори да се намали избирателната възраст на 16 години, това не значи, че гласовете на младите ще са компетентни. Това, че човек има правото да иде и да гласува, не значи, че ще го направи съзнателно и че ще успее да подбере най-добрия избор за негов представител в ЕП“, смята Стефан. 


18-годишният Тодор Генов за първи път тази година ще има право да гласува на евроизбори и ще го направи. Ученикът от ПГСАГ „Кольо Фичето”-Бургас сподели пред репортер на „PoligrafF”, защо е важно за него: „Това е част от нашето бъдеще, избираме нашите нови лидери. Моето послание към младите е да гласуват, защото нашият вот определя бъдещето на България“.




Бургас бе шестият и последен град, където се проведе обучението на младите избиратели. Пред „PoligrafF” Теодор Стойчев сподели, че този тип събития са добра възможност да се даде една добра основа на младежите, за да знаят какви възможности им се предоставят след това в Европейския съюз.


„Работим с хора от всякакъв вид средни училища. Срещаме се с всякакви млади хора, като най-вероятно това са най-активните млади хора, които имат добра представа какво е това Европейски съюз. Въпросите, които най-често ни задават младите по време на обиченията са може би средната представа за това как фукционира Европейския съюз и какво представлява българското общество. Затова се опитваме да правим каквото можем и да разясняваме функциите на отделните институции в Европейския съюз. Въпросите са всякакви – от историята на Европейския съюз и европейската интеграция, през конкретни казуси, които са свързани с европейското законодателство. Много и всякакви въпроси. Хубаво е, че работим с много университетски преподаватели в рамките на нашите събития. Инициативите за младите хора са важни, затова се опитваме да ги поддържаме. Важно е младите хора да знаят какви възможности дава Европейския съюз, защото за младите хора те са огромни и ако не ги знаеш, много по-трудно можеш да се възползваш от тях. Това ни е работата.“, сподели Стойчев. 


На въпрос как вижда предстоящата кампания с оглед на настоящата политическа обстановка в страната, Стойчев коментира: „Ние си провеждаме нашата комуникационна кампания за важността да се гласува на европейските избори и как решенията на европейския парламент се отразяват на нашето ежедневие. Показвайки, че наистина е важно всеки да даде гласа си и да участва в демократичния процес. Политическата кампания ще видим как ще се развие. Лично за мен това е четвърта кампания за европейски избори, в която участвам. Този път за първи път ще бъдат 2 в 1. Със сигурност националните политически теми ще изместят европейските такива. Но, това не е новина, тъй като се е случвало и в предишни кампании. При това не само в България, а и във всички европейски държави. Затова ние се опитваме, дори чрез такива по-малки събития, да поставим европейската тема в дневния ред и да си даваме сметка, че гласуваме не само за национален парламент, но и за европейски такъв, който в крайна сметка ще определя живота на близо 450 млн. европейски граждани“.




По думите му на 9 юни повече хора трябва да идат до урните, в противен случай остават на други да решават вместо тях.„Европейските институции, европейският парламент ще определят в следващите 5 години накъде ще тръгнат големи политики, които в момента се развиват, като Зелената сделка, за която вече се вижда, че има и съпротива от различни политически партии. Най-различни теми, които са важни, спрямо това как ще гласуваме ние и кой ще изпратим в европейския парламент“, допълни той. 


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега