Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ученици от ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ с отличия от национален конкурс

Ученици от ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ с отличия от национален конкурс

Вече пета поредна година учениците от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ са посланици на здравето.

Проектът „Решения за здравословен начин на живот“ на ученици от ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ спечели две отличия в XV-я национален конкурс „Посланици на здравето“ - първо място от Министерството на културата и Специална награда от БМЧК. Негови автори са випуск шести клас и техните учители Грета Стоянова, Даниела Душева и Таня Сребрева.


Снимка: Община Бургас

На тържествената церемония по награждаване участие взеха заместник-здравните министри проф. Илко Гетов и доц. Михаил Околийски, заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова, началникът на кабинета на министъра на младежта и спорта Таня Павлова, директорът на Дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ в МЗ Илия Тасев, директорът на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на културата Елиянка Михайлова, директорът на Дирекция „Политики и програми за детето“ в Държавната агенция за закрила на детето г-жа Милена Дянкова и представителят на дирекция Български младежки Червен кръст и член на Експертната комисия за оценяване на проекти в Конкурса Петър Цинцарски.

Лично министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков поздрави учениците и учителите.

Проект „Решения за здравословен начин на живот“ успява да превърне здравословното хранене и физическа активност в ежедневие на учениците чрез иновативни технологии и STEM подход. Той впечатлява със своите решения:

Тествана е пилотна програма „Активни заедно – училище и спортни клубове“, в която 10 местни спортни клубове, са на гости в училище и спортисти демонстрират и тренират децата, с цел повишаване на мотивацията им за повече спорт и в програми след училище.

За 2023 г. от ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" стартира националната инициатива "Играй гимнастика, бъди здрав" на големия акробат и майстор на спорта Енчо Керязов, който лично проведе първата сутрешната тренировка с учениците, а после те самите всяка сряда преди часовете продължават дейността.

Учениците използват технологиите в полза на ежедневна физическа активност: създадено е приложение, което проследява колко минути са правени упражнения, Micro:bit фитнес помощник, който напомня да се правят физически упражнения и измерва сърдечната честота, игра – тренажор с Makey Makey, която провокира по забавен начин физическа активност и е тестван начин за подобряване на техниката на дишане с Arduino. Дейностите са описани в сборник „С ИТ бъди активен ТИ“.

Проведени са съвместни доброволчески инициативи с БМЧК „Връстници обучават връстници“. За по-малките ученици е създадена книжка „Забавно оцветяване, за по-здрави деца“, интерактивна карта „Хранителни туристи“ и видео със съвети и викторина за оказване на първа помощ.

Всеки ученик заедно със семейството си участва във фамилни спортни празници с „Игри от миналото“, семейно приготвяне на храна „Заедно в кухнята“.

Конкурсът „Посланици на здравето” се организира от Министерството на здравеопазването с партньорството на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на културата и Националния център по обществено здраве и анализи, както и със съдействието на Офиса на Световната здравна организация в България и Българския младежки Червен кръст. През 2023 г. към партньорите на инициативата се присъедини и Държавната агенция за закрила на детето.

Вече пета поредна година учениците от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ са посланици на здравето.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега