Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ученици от Търговската се учат да пишат имената си на Глаголица

Ученици от Търговската се учат да пишат имената си на Глаголица

Днес възпитаници на бургаската Търговска гимназия ще се научат да пишат имената си на Глаголица. В деня на Светите братя Кирил и Методий, учениците ще вземат участие в лектория, посветена на двете азбуки - Глаголица и Кирилица. Събитието е част от програмата, посветена на Седмицата на Европа и ще се проведе в залата на Историческия музей (ул. Лермонтов 31), с начален час 14:00.

Днес възпитаници на бургаската Търговска гимназия ще се научат да пишат имената си на Глаголица. В деня на Светите братя Кирил и Методий, учениците ще вземат участие в лектория, посветена на двете азбуки - Глаголица и Кирилица. Събитието е част от програмата, посветена на Седмицата на Европа и ще се проведе в залата на Историческия музей (ул. Лермонтов 31), с начален час 14:00.

Глаголицата е най-старата известна на историците славянска азбука. Създадена е от Свети Кирил Философ около 855 година, за да бъдат преведени богослужебните книги на разбираем за славянското население език. Названието глаголица идва от думата глаголъ, означаваща „дума“. До Средновековието двете азбуки - Глаголица и Кирилица се употребявали едновременно, но постепенно първата от тях отпаднала от употреба.

Днес учениците от Търговската ще научат повече за създателите на двете азбуки и пътя на разпространението им. Младежите ще имат възможността да напишат името си на глаголица, за да се докоснат сами до първоизточника на модерното ни писмо, което от 1-ви януари 2007 г., с встъпването на България в Европейския съюз, е една от трите официални азбуки на общността.

В последния ден от Седмицата на Европа – 14 май (събота), РИМ Бургас ще връчи за пети път Купата на Природонаучния музей. Състезанието ще започне в 10:30 часа от Сцена „Охлюва” в Морската градина. Основна тема, по която учениците ще мерят знания тази година, е „Миграцията при птиците“.

Първата част на състезанието е теоретична. Отборите, съставени от ученици, ще разполагат с половин час, за да отговарят на въпроси по темата. Следва практична част, в която отборите ще трябва да открият мигриращи видове птици, които се срещат в Морската градина. За ориентир на участниците ще служат поставените информационни табели, а откритите видове ще носят различен брой точки за крайното класиране.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега