Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Училищните директори ще имат достъп до регистър на наркоразпространителите

Училищните директори ще имат достъп до регистър на наркоразпространителите

Възможностите за реализация на подобна идея бяха обсъдени по време на редовната среща на координационния механизъм за борба срещу вноса, производството и разпространението на наркотици в България.

Училищните директори да получат достъп до електронен регистър на наркоразпространителите в нашата страна, за да могат да извършват проверки при съмнение. Възможностите за реализация на подобна идея бяха обсъдени по време на редовната среща на координационния механизъм за борба срещу вноса, производството и разпространението на наркотици в България. В нея участва и премиерът акад. Николай Денков.

„Всички регистри, свързани с темата за наркотиците, могат да бъдат посочени приоритетно за електронизация“, предложи министърът на електронното управление Александър Йоловски във връзка с промените в Закона за електронното управление, влезли в сила неотдавна. В тях е заложено до 31 март 2025 г. административните органи да приведат в електронен вид регистрите, които водят. За целта ще бъде изготвен график, който ще бъде приет с постановление на Министерския съвет до края на октомври т.г. 

Държавата ще насърчава родители, учители и ученици да подават сигнали, ако установят употреба или разпространение на наркотици в училище. За да се чувстват тези хора защитени, сигналите ще се подават анонимно. Допълнително ще се уточни по какъв канал. Сред възможностите са Националната телефонна линия за деца 116 111, която се администрира от Държавната агенция за закрила на детето, създаването на специално мобилно приложение или на отделен имейл адрес. 

Министерството на образованието и науката (МОН) продължава да събира всякакви налични материали по темата за наркотиците – информационни брошури, клипове, филмчета, методически ръководства, програми за работа с ученици и др., които могат да бъдат в помощ на педагогическите специалисти и родителите. Предстои експертите да решат кои от тях да бъдат включени в т.нар. „дигитална раница“ – банката с електронни образователни ресурси. В МОН са готови и с проект на механизъм за предотвратяване на употребата и разпространението на наркотици в училище и повишаване на капацитета на педагогическите специалисти по темата.

Експерти от Министерството на вътрешните работи са разработили проект за национална кампания за превенция на разпространението и употребата на наркотични вещества и техните аналози сред подрастващите със срок на действие 2023-2024 г. В нея са обобщени програми на различните институции, като целта е да се намерят допирните точки между тях.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега