Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Удостоиха посмъртно Маргарита Гюрова със званието "Почетен гражданин на Поморие"

Удостоиха посмъртно Маргарита Гюрова със званието "Почетен гражданин на Поморие"

Тя е носител на множество награди и отличия за своята културна и обществена дейност.

Днес, на свое редовно заседание, Общински съвет – Поморие единодушно прие предложението на председателя на НЧ „Просвета 1888” гр. Поморие  Милчо Талев за удостояване посмъртно със званието „Почетен гражданин на Поморие“ на дългогодишния деятел в сферата на културата Маргарита Гюрова.

Докладната с предложението беше внесена за разглеждане от председателя на Общинския съвет Адам Адамов. Сред основните мотиви са безспорният принос на Маргарита Гюрова за утвърждаването на Поморие като град с високи духовни ценности и значимата й роля за организирането, реализирането и съхраняването на редица емблематични за Поморие мероприятия от културната програма на града.

Маргарита Гюрова е родена на 2 април 1956 г. в гр. Поморие. От ранна детска възраст животът й е трайно свързан с Читалище „Просвета” – Поморие. Участва като рецитатор в състава за художествено слово, а по-късно и като актриса в читалищния театър. Участва в повече от 20 театрални постановки и печели лауреатски звания и призови награди, както като актриса, така и като художествен ръководител.

През 1986 г. Маргарита Гюрова е избрана за секретар на Читалище “Просвета 1888”. Тя е в основата на всички идеи, които читалището успява да реализира. Организатор и реализатор на вечеринки, срещи с писатели и поети, изложби, концерти и националните литературни празници “Яворови дни”. Голямата й любов остава театърът.

Тя е носител на множество награди и отличия за своята културна и обществена дейност: Отличник на министерството на културата, Почетна награда на Фондация “Яворов” – Чирпан, награди за ролите си в театъра от балкански и международни фестивали, Почетен знак „100 години читалищен театър „Просвета”, Почетен знак „1300 години България”, Почетна статуетка „50 години Яворови дни – Поморие” и много други.

Гюрова е един от организаторите и инициаторите за възстановяването на Съюза на народните читалища и член на Управителния съвет в първите години. Името й е популярно и уважавано в националните културни среди в България. Маргарита Гюрова е една от 150-те български съвременни жени, които работят в обществената сфера и имат заслуги към обществото, ползват се с признание и популярност, и притежават качества за отличаването им като бележити българки. За своя дългогодишен труд в духовната сфера е включена в първата по рода си българска енциклопедична книга “Бележити български жени”.

Маргарита Гюрова ни напусна след продължително боледуване, на 17 ноември 2013 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега