Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Украйна съобщи за първи успехи в контраофанзивата си

Украйна съобщи за първи успехи в контраофанзивата си

Засега няма официален коментар от руската страна.

Украйна съобщи за първи успехи в контраофанзивата си срещу руските сили, започнала преди седмица. Според информацията, освободени са три села в югоизточната част на страната. 

Кадри в социалните мрежи показаха украински войници, които празнуват в селищата Благодатное и Нескучное в Донецка област. Заместник-министърът на отбраната на Киев съобщи, че е било превзето и близкото село Макаровка.

Засега няма официален коментар от руската страна. От няколко дни руската армия твърди, че отблъсква украинските атаки в региона. В събота президентът Володимир Зеленски потвърди, че контранастъплението е започнало.

В същото време Украйна твърди, че Русия е взривила друг язовир в района на Запорожие след разрушаването на главния язовир "Нова Каховка" в понеделник, което причини огромни наводнения.

Валерий Шершен, говорител на украинската армия, каза, че силите на Москва са избрали да взривят втори язовир близо до село Новодаровка, което е "довело до наводнения на двата бряга на река Мокри Яла". По думите му, Русия умишлено взривява язовири в региона, за да спре настъплението на Украйна към окупираните райони. Москва отрече да е взривила язовир "Нова Каховка" и обвини за това Киев.

Междувременно във вечерното си обръщение украинският президент заяви, че е започнало е разследването на Международния наказателен съд по случая:

"Особено важно е международните правни експерти сами да се уверят в последиците от руския терористичен акт, както и да чуят с ушите си неспиращия руски терор. А той продължава с най-циничния и най-жестокия обстрел по наводнените територии и по зоните за евакуация".

До момента украинските сили са успели да евакуират около 4000 жители от засегнатите зони - включително части от източния бряг на река Днепър, който е окупиран от Русия.

Източник: БНР

*снимката е илюстративна
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега