Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Увеличават пенсиите от началото на 2013-а

Увеличават пенсиите от началото на 2013-а

Финансовият министър Симеон Дянков опроверга председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която на 16 септември заяви, че пенсиите ще бъдат увеличени най-рано от април догодина.

Финансовият министър Симеон Дянков опроверга председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която на 16 септември заяви, че пенсиите ще бъдат увеличени най-рано от април догодина. В Русе министърът отсече, че индексирането ще е още от началото на 2013 г., пише "Труд".

Според източници на вестникът плановете на правителството са пенсиите да се вдигнат според инфлацията, но в зависимост от това кога са били отпуснати. Тези, които са се пенсионирали в началото на 2011 г. например, ще бъдат компенсирани само с инфлацията за миналата и тази година. Ако пенсията е отпусната през 2009 г. или преди това, увеличението ще е с процента на инфлация от 2009 г. насам. За тази цел били необходими около 500 млн. лв.

Социалният министър Тотю Младенов вчера не беше категоричен като Дянков кога ще влезе в сила увеличението на пенсиите. В Бургас той обясни, че Министерството на финансите и Националният осигурителен институт все още не са готови с разчетите си. Яснота по въпроса щяло да има до края на септември, а след това той да се обсъжда от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Увеличението на пенсиите ще е между 8 и 10 %, коментира Младенов.

Междувременно депутати от ГЕРБ се готвят да бламират важна законова поправка, подготвена от финансовото министерство. Тя предвижда да се въведе единно платежно нареждане за внасянето на данъци, социални и здравни осигуровки в хазната. Официално целта е да се спестят средства от банкови такси, които сега се удържат при всяко отделно плащане.        

С единния документ обаче средствата ще идват накуп и трябва да е ясно кои задължения ще се погасяват първи. От финансовото министерство предлагат това да става според датата на падежа. Така, ако данъчното задължение е по-старо от това за здравни осигуровки, то ще е с предимство. В същото време неплащането на парите за здраве води до загуба на пациентски права. Така, ако някой дължи стари данъци, първо трябва да ги плати, за да си върне здравноосигурителните права. Депутатите от ГЕРБ обаче не са съгласни с предложения от ведомството на Дянков ред.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега