Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Узнайте повече за установяване на източнотракийските бежанци в Бургаския район

Узнайте повече за установяване на източнотракийските бежанци в Бургаския район

Лекцията е подготвена от Иванка Делева, гл. уредник на Историческата експозиция.Началото на лекцията е в 17:30 ч. Входът е с билети.

На 26 март, в чест на подвига на българските войни, сражавали се при Одрин, на падналите из тракийските полета, както и на паметта на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на Родината, отбелязваме Денят на Тракия. По този повод, като част от музейната образователна програма на Регионален исторически музей – Бургас „Опознай Бургас и Бургаският край“, на 26 март от 17:30 ч. в Етнографската експозиция (ул. „Славянска” 69) ще бъде изнесена лекция с презентация на тема „Установяване на източнотракийско бежанско население в Бургаския район в периода 1913 – 1925 г.“

Тематичната лекция проследява движението на българи бежанци от Източна Тракия към Бургаския район след края на Междусъюзническата война до 1925 г., както и тяхното териториално разпределение и численост в изследваното географско пространство.

Групите бежанско население, установили се в Бургас и околността, са изселени от всички части на Източна Тракия. Процесите по настаняване и оземляване са регламентирани съобразно действащото законодателство. Първоначално те се изразяват в преместване на временно настанените семейства в указани от властта селища, а впоследствие се изготвя специален План за вътрешното им заселване.По време на лекцията ще бъдат посочени факторите, които оказват влияние върху бежанското движение в района, типа селища от които идват и в които се настаняват източнотракийци в Бургаски район, тяхната численост и др. въпроси.

Лекцията е подготвена от Иванка Делева, гл. уредник на Историческата експозиция.Началото на лекцията е в 17:30 ч. Входът е с билети. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега