Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В Бургас започва кампания за ограничаване на тютюнопушенето от ученици

В Бургас започва кампания за ограничаване на тютюнопушенето от ученици

Контрол за спазване на законовите изисквания, както и по установяване на нарушенията, ще се упражнява от полицейските служители от районните управления, които първоначално ще осъществяват предупредителна дейност, следвана от санкционираща такава.

Превантивна кампания, следвана от широкомащабни полицейски действия за ограничаване на тютюнопушенето от ученици, стартира на територията на Бургаска област. Стъпките, следвани в тази посока са свързани с активни проверки на търговски обекти за продажбата на тютюн, тютюневи изделия и техните производни на подрастващи до 18 години, както и реализирането първоначално на информационна кампания сред родителите и педагогическите колективи, последвана от налагането на законови санкции, предвидени в нормативните източници. 

Искането за съдействие от органите на реда бе взето в средата на месец септември на работна среща между представители на училищните настоятелства и обществени съвети на учебни заведения, разположени на територията на Бургаска област. На срещата, като основен проблем бе изведено масовото тютюнопушене от ученици в района или около учебните заведения. След широко обсъждане от страна на участниците в срещата бе взето решение за търсене на съдействие от страна на ОДМВР - Бургас за осъществяване на контрол и налагане на санкции по отношение тютюнопушенето на лица под 18 год. 

В тази връзка в ход са съвместни проверки на служители от отдел „Икономическа полиция“ към ОДМВР - Бургас и служители от РЗИ – Бургас по търговски обекти, осъществяващи продажба на тютюн, тютюневи изделия и техните производни на деца. Предстои стартирането на широка информационна кампания, насочена към родителите на подрастващите, като същите ще бъдат уведомявани за разпоредбите на Закон за закрила на детето и др. нормативни документи, касаещи здравето на учащите се. В кампанията ще се включат и педагогическите колективи на училищата, в чийто интерес е ограничаване на тютюнопушенето сред учениците.

Контрол за спазване на законовите изисквания, както и по установяване на нарушенията, ще се упражнява от полицейските служители от районните управления, които първоначално ще осъществяват предупредителна дейност, следвана от санкционираща такава. 

Предвидено е на всяка училищна ограда да бъде поставена указателна табела за забрана на употребата от деца на алкохолни напитки, тютюневи и свързани с тях изделия, изделия за пушене, различни от тютюневите изделия и диазотен оксид (т. нар. райски газ). Важно е, да се отбележи, че не се касае за единична кампанийна инициатива, а за широкомащабна полицейска дейност, която ще продължи до края на учебната 2024 година. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега