Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ваня Григорова ще оспорва в съда резултатите от вота в София

Ваня Григорова ще оспорва в съда резултатите от вота в София

"Прави се сравнение между протоколите, които са получени от СИК, и публикуваните на сайта на ЦИК. Събираме всички доказателства за нередности и още утре или вдругиден ще ги внесем, така че да се вместим в законоустановените срокове, тъй като вече има решение на Общинската избирателна комисия", заяви Григорова.

Ваня Григорова ще оспорва резултатите от балотажа за кметския пост в София. Това стана ясно от брифинга, който тя даде, след като бяха обявени резултатите.

"Прави се сравнение между протоколите, които са получени от СИК, и публикуваните на сайта на ЦИК. Събираме всички доказателства за нередности и още утре или вдругиден ще ги внесем, така че да се вместим в законоустановените срокове, тъй като вече има решение на Общинската избирателна комисия", заяви Григорова.

Бившият заместник-министър на електронното управление Благовест Кирилов заяви, че има и морален аргумент за оспорване на резултатите заради липсата на доверие към изборния процес. "Машините са удостоверени неправомерно", заяви Кирилов. Според него има нарушение на Изборния кодекс, тъй като няма генериран еднозначно хеш код, който да гарантира сигурността на машините.

"В крайна сметка, това, което виждаме напечатано на отрязъците, може да се генерира по различни начини, но когато имаме съмнение в първообраза на системата, не би следвало да започнем да я удостоверяваме, защото всеки процес на сертифициране трябва да започне с това да сме сигурни какво точно сертифицираме. Тук не сме", заяви Кирилов.

"Благодаря на всички, които гласуваха. Данните показват, че имаме двойно увеличение на хората, които са ни подкрепили между първия и втория тур", каза Григорова.

"На първи тур се преборихме с едната коалиция от сглобката, малко не ни остана да се преборим с другата част на сглобката. Срещу нас беше впрегнат целият ресурс на ПП-ДБ, въпреки това водим в 13 от 24 района на София", коментира Григорова.

"Дадохме надежда на много хора, че София може да бъде различна, допълни тя. За нас всеки софиянец е важен, надеждата остава жива, свободата е на една ръка разстояние - между 3000 и 5000 гласа. Ще бъда първата, която ще поздрави Васил Терзиев, когато и ако съдът реши, че тези резултати са законосъобразни", каза още Григорова.

Председателят на градския съвет на БСП Иван Таков коментира, че са върнали надеждата на непредставените граждани на София. "Нямаме право да спрем дотук и да се откажем, ще водим битка за всеки глас, както го правим през цялата компания. Ще използваме всички законови средства, заяви Таков. Извършваме проверка протокол по протокол, имаме достатъчно основания да оспорим крайния резултат на изборите, допълни Таков.

По думите му Васил Терзиев трябва да благодари на "Възраждане" за крайния резултат. "Очаквам с нетърпения в следващия Общински съвет техните съвместни действия", заяви Таков.

Кирилов показа протокол от избирателна секция в район "Средец". "Това е копие от официален документ, с подпис на всички членове на СИК. Когато отворим страницата с резултатите за кандидатите, виждаме, че такива няма. Но този протокол се води, че всъщност е финален. Той отива в ОИК за обработка", заяви Кирилов.

"Смятаме, че имаме достатъчно основания да бъдат оспорени резултатите, тъй като само с машини на изборите вчера са гласували близо 200 000 гласоподаватели, което означава, че ако машините не са удостоверени надлежно, те не би трябвало да бъдат използвани в изборния процес, но с протоколите имаме още един проблем", коментира още Кирилов.

Иван Таков допълни, че разликата между Терзиев и Григорова е под 5000 гласа, а при всички грешки има съмнения, че резултатите могат да бъдат различни. Той уточни, че не водят битка срещу машините като такива, а показват проблем и поставят под съмнение балотажа в София. 

Ваня Григорова уточни, че е важно да предприемат законовите мерки, за да защитят вота на гражданите. "Имаме време, в което трябва да реагираме, дали ще бъда председател на Общинския съвет не стои на дневен ред. Независимо какво ще се случи, имаме наши цели и програма", каза Григорова. Според нея у опонентите ѝ е имало страх и паника, както и кампания, с която са целяли да бъде очернена. Григорова помоли всички, които имат опасения, че ще оглави БСП, да се успокоят. 

Източник: Nova
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега