Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Васил Едрев пред „PoligrafF”: Образованието е първият приоритет на Община Айтос

Васил Едрев пред „PoligrafF”: Образованието е първият приоритет на Община Айтос

"Новата детска градина ще бъде за 120 деца и до голяма степен ще реши проблема с недостига на места"

Кметът на Айтос Вадил Едрев даде интервю за PoligrafF.net, в което говори за реализираните през годината проекти, както и за бъдещите планирани такива. Ще успее ли Общината да запази финансовата си стабилност и какви са основните приоритети за 2022 г. – вижте в следващите редове: 

- Г-н Едрев, в края сме на една интензивна година, белязана, освен от Ковид-вълна, от няколко парламентарни и президентски избори. Каква беше 2021 г. през вашия поглед?
- Въпреки Ковид, въпреки мерките и проблемите, свързани с тях, във финансово отношение годината беше добра за Община Айтос. Общината е финансово стабилна. Приключваме поредната година без нито лев финансови задължения. Имаме бюджет, който осигурява нормалното и безпроблемно функциониране на всички общински дейности. Бюджет, който гарантира успешното изпълнение на проектите на Община Айтос, а през 2021 г. те не са малко. Справихме се и с четирите избора тази година. И с преброяването. Справихме се с всички предизвикателства, пред които ни изправи 2021 година.

- През последните години Община Айтос реализира големи проекти, които подобриха качеството на живот в града, като парк „Славеева река“ и най-важният – пречиствателната станция. Предстоят ли други такива обекти?
- Финансирането на проекти по европейски и национални програми беше и остава основният инструмент за развитието на общината. Тази година приключихме един отдавна чакан от айтозлии проект - за благоустрояване на Градската градина, на стойност 1 310 000 лв. Финализирахме и други два големи проекта за реновиране на 7 основни улици в града, на стойност 2 302 366 лв., и проекта за ремонт на ВиК мрежата на стойност близо 7 млн. лв. 
1 350 000 лв. бяха инвестирани в основни ремонти на улици в населените места. За улиците в селата ни трябва още финансов ресурс, защото след промените, години наред там ремонти не са правени. През тази година имаме два проекта за най-голямото населено място - Карагеоргиево. Изградихме детска площадка. Сега е в ход изпълнението на проект за реконструкция на западното дере в населеното място и изграждането на пасарелки. Дейностите там са крайно наложителни. Средствата по проекта са на стойност 652 хил. лв.

Не са един и два проектите, които изпълняваме през 2021 г.. В момента изпълняваме и проект за зелената инфраструктура по програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция. Това е вторият ни съвместен проект с администрацията на Одрин, с бюджет за Община Айтос - 150 865 евро. И по двата проекта закупихме техника и оборудване за поддържане на зелената инфраструктура. И спестихме не малко пари на бюджета. 
С финансиране по проект изградихме още една нова спортна площадка в Спортния комплекс "Крум Делчев" за над 100 хил.лв. С нея площадките в комплекса стават три. Предстои да реновираме Спортната зала на стадиона. Изграждаме и два тенис корта, както и ново игрище за баскетбол и волейбол, непосредствено до спортна зала "Аетос", която реновирахме и разширихме в края на 2019 г.

През тази година Общината изпълнява четири проекта по Стратегията на Местна инициативна група - Айтос на обща стойност 1 116 321 лв. Целта е с тези проекти да решаваме проблеми, важни за гражданите. По Стратегията на МИГ получихме 280 000 лв., с които бяха обновени улици в селата Поляново и Малка поляна. По два други проекта на Община Айтос, финансирани по Стратегията, вече имаме сключени договори, избрани са и изпълнители на СМР. Това са проектът за благоустрояване и реновация на спортната зала към Градския стадион "Крум Делчев". Стойността на безвъзмездната финансова помощ е 390 518 лв. Вторият проект е за реконструкция и рехабилитация на тротоарните настилки на улици в гр. Айтос. Проектът е  на стойност 261 846 лв. 

- Община Айтос сбъдна мечтата на десетки родители започвайки изграждане на нова детска градина. На какъв етап е строежът и кога се очаква децата да влязат в нея?
- Изграждането на новата детска градина в Айтос започна през тази есен. Финансирането е по Програма на МОН, стойността на проекта е 3 млн. лв. Градината ще е за 120 деца, които ще се обучават и възпитават в 4 детски и 1 яслена група. Досега, дейностите по проекта се изпълняват в срок, но е факт, че цените на строителните материали се вдигнаха. Надявам се, догодина да имаме нова функционираща, съвременна детска градина. И в голяма степен да решим проблема с недостига на места в детските градини в града.

- В рамките на няколко години се смениха няколко управителя на Етнографски комплекс „Генгер“. Сегашният Димо Димчев успя ли да съживи комплекса, който е предпочитано място за туристите. И какво е финансовото състояние на дружеството. 
- Съвсем скоро приключиха строително-монтажните дейности по проекта на Общината за Вътрешно преустройство на административната сграда  в "Генгер", в Посетителски център. Инвестицията е в размер на 185 423 лв. В тежките за "Генгер" дни през 2020 г., Общинският съвет на два пъти гласува предоставянето на финансова подкрепа за дружеството. Тази подкрепа беше много необходима и навременна.
Предстои, в началото на следващата година, управителят да представи финансов отчет и анализ за дейността на търговското дружество през 2021 г. Тогава ще са ясни конкретните цифри. Но е факт, че "Гергер" успя да преодолее негативната финансова тенденция от 2020 г., за която основна причина бяха Ковид мерките. А те, както знаете, рефлектираха най-вече върху туристическата сфера и върху заведенията, приходите от които са основно перо за издръжката на комплекса.

- Как се справя МБАЛ Айтос с коронакризата? Има ли недостиг на персонал, на легла, лекарства…? 
- От две години насам обстановката е много динамична. Както знаете - откриват се и се закриват Ковид отделения. Така беше и с Ковид отделението в айтоската болница. При първите вълни, Ковид пациентите се лекуваха във Вътрешно отделение, а сега - в Инфекциозно. Ситуацията непрекъснато се променя. Но остава основният проблем, както и в почти всички малки общински болници в страната - това е липсата на млади медицински кадри - лекари и мед. сестри.

- Айтос имаше представител на Олимпийските игри в Токио това лято, в лицето на Селин Али. Какво влияние оказа нейният успех върху подрастващите спортисти в общината и можем ли да я видим в бъдеще като част от отговарящите за развитието на спорта в града?
- Много сме горди с участието на Селин Али на Олимпийските игри. Тя беше най-младата състезателка в нашия олимпийски отбор на лятната олимпиада в Япония. В две поредни години Селин беше Спортист №1 на община Айтос. Тя е Световен шампион по ловна стрелба в дисциплината "трап", така че мястото й беше сред най-силните на планетата. Мисля, че участието й в Токио мотивира много деца и млади хора да спортуват активно. През тази година Селин завърши средно образование и вече е студентка. Тепърва й предстоят големи състезания и още много отличия. Що се отнася до въпроса Ви, дали ще я видим в бъдеще като част от отговарящите за развитието на спорта в град, вероятно отговорът ще получим от нея, след като завърши следването си. За сега обаче тя е избрала друго поприще - медицината.

- Какви ще бъдат основните приоритети на Община Айтос през 2022 г.?
- Определящи за работата ни през 2022 г. ще бъдат както одобрените за финансиране проекти, така и Бюджет-2022, който предстои да бъде приет. Но съм убеден, че както и до сега, при разумното и планираното разходване на финансовите средства, Община Айтос ще запази финансовата си стабилност.

Образованието е първият приоритет на Община Айтос. И през 2022 г. общинските училища ще имат достатъчно средства, проекти и инициативи. И най-вече -  добро взаимодействие и подкрепа от Община Айтос. Инфраструктурата е другият основен приоритет. Имаме амбицията, и проектната готовност да кандидатстваме за финансиране с проекти през новия програмен период 2021-2027 г.. Огромно предимство за Община Айтос е, че има на своя територия финансираща структура като МИГ-Айтос, която подпомага местни проекти. В нея има представителство на частния сектор, на гражданските организации и публичния сектор. 

Вече предварително одобрени за финансиране от МИГ – Айтос са три проекта на Община Айтос. В момента са на етап проверка от ДФ „Земеделие“. Очакваме да получим окончателно решение за предоставяне на финансова помощ по тези проекти. Защото те са изключително важни за гражданите. Това са проекта за „Реконструкция на две улици в града - улица „Арда“ и улица „Христо Кърджилов“, на стойност 340 736 лв. Проект за „Обзавеждане и оборудване за читалищата на територията на община Айтос“. Планирали сме доставка на оборудване за всички читалища  в общината. Проектът е на стойност 49 800 лв. И третият проект е за "Доставка и монтаж на автоматизирана напоителна система на градски стадион „Крум Делчев“ и закупуване на оборудване“, на стойност 70 476.31 лв.

В края на 2021 г., МИГ-Айтос получи допълнително финансиране от близо 700 хил.лв. Това е финансов ресурс, за който през 2022 г. ще кандидатстваме с четири проекта по мярка 7.2 на ПРСР. Приемът на проекти ще бъде отворен през февруари догодина. Проектите, с които ще кандидатстваме са предимно инфраструктурни и са съобразени с исканията на гражданите. 

Ще продължи изпълнението на някои от проектите, които стартираха през тази година - като изграждането на детската градина. Както всяка година, ще кандидатствахме и  с проекти по Националната програма за чиста околна среда, финансирани от ПУДООС. През 2021 г. спечелихме и реализирахме 13 проекта, всеки от тях на стойност 10 хил.лв. Работим и ще продължаваме да работим и по социални проекти, защото все повече хора се нуждаят от социална подкрепа.
(Снимка: Община Айтос)

- Какво ще си пожелаете на Вас и на жителите на Айтос за следващата година?
- От 10 години си пожелавам едно и също - здраве и повече спечелени проекти за община Айтос. Годината не беше лека за хората - както всички, и айтозлии се страхуваха за здравето, за работата си... Затова, в тези предпразнични дни е важно да се почувстват по-силни и по-уверени. 
Да виждат промяната към по-добро, и да бъдат по-взискателни към себе си. Пожелавам на всички  повече оптимизъм, повече самочувствие и ползотворни начинания през новата година.
И най-вече - да бъдат здрави!
Светли Коледни празници!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега