Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Велизар Шаламанов: Напрежението в Черно море се повишава

Велизар Шаламанов: Напрежението в Черно море се повишава

Москва обяви, че техен патрулен кораб е стрелял предупредително по кораб "Сукру Окан", палаващ под флага на Палау.

Руското министерство на отбраната съобщи за стрелба по търговски кораб извън акваторията на Украйна. Москва обяви, че техен патрулен кораб е стрелял предупредително по кораб "Сукру Окан", палаващ под флага на Палау.

Според Русия корабът не е отговорил на искането да спре за инспекция. Затова с помощта на хеликоптер на борда му се качили руски военни. След приключването на проверката, плавателният съд продължил към украинското пристанище Измаил.

Според данните, корабът плава към румънското пристанище Сулина, където се очаква да пристигне към 9 часа. По-късно стана ясно, че плавателният съд е край бреговете на България.

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по сигурност коментира, че най-вероятно става дума за икономическата зона на България. „Много е важно да постигнем тази пълна ситуационна осведоменост и с наши средства за наблюдения, ако трябва от Космоса или от въздух. Защото не от вчера напрежението в Черно море нараства, всъщност поне от 2014 г. С цел да не се допусне дори един провокативен инцидент да доведе до наистина сериозна криза, трябва да има тази пълна информация”, добави той.

„Все още няма официална позиция от Министерски съвет”, добави експертът. Засега цялата информация по случая се базира на цитиране на руското министерство на отбраната. На въпроса дали е възможно да бъдат обстрелвани български кораби, Шаламанов коментира: „Не може да бъде изключено, но много по-важно е да бъдат взети необходимите мерки това да не бъде допускано чрез инструментите на въздържане”.

„Определено ескалация в Черно море има и за съжаление, не се вижда скоро напрежението да намалее. Напротив, то се повишава”, заяви Велизар Шаламанов. „Ако руснаците не се изтеглят от Украйна, явно войната преминава на нова фаза, която е свързана с трудности на бойното поле”, обясни бившият министър на отбраната.

Източник: Nova
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега