Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вижте кои имена празнуват днес

Вижте кои имена празнуват днес

Днес имен ден празнуват всички, носещи имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Лука, Лукан и производните им. Екипът на информационен сайт "PoligrafF" им желае здраве и благополучие!

На 18 октомври Православната църква чества Света великомъченица Злата Мъгленска и Свети Лука. Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското робство в България. Ражда се в бедно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско. 

Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката й донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото й на късове. 

На този ден църквата почита и паметта на Св. апостол и евангелист Лука. Написал Евангелието за живота и спасението на Учителя, в което описва живота и делата на Христос. Свети Лука бил известен също и като великолепен лечител и талантлив художник. Родил се в сирийския град Антиохия, където решил да отдаде живота си в служба на Господ след срещата си със Св. Павел. 

Преди това Лука се занимавал с лечителство и славата му на лекар се носела надалеч. Около 50 г. обаче, той изоставил тази дейност и заедно със св. Павел тръгнал да прославя Христос.Св. Лука е възхваляван за приноса си за писането на Новия завет. Освен това той е всеобщо признат за първия християнски иконописец. Свети Лука пръв нарисувал с бои образа на Пресвета Богородица, държаща в ръцете си Христос. Смятан е за покровител на всички художници, ето защо 18 октомври се чества и като техен празник.

Днес имен ден празнуват всички, носещи имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Лука, Лукан и производните им. Екипът на информационен сайт "PoligrafF" им желае здраве и благополучие!
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега