Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вълчев: Трябва да свикнем, че ще имаме болни учители и ученици

Вълчев: Трябва да свикнем, че ще имаме болни учители и ученици

Въпреки новите случаи образователният министър посочи, че обстановката в системата на образованието за момента е спокойна и няма повод за притеснение

Mинистърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че не очаква бум на коронавирус в училищата. Както е известно само ден след старта на новата учебна година, вече има няколко случая – на учители от София, както и на двама гимназисти от Русе и Стара Загора. Въпреки това образователният министър посочи, че обстановката в системата на образованието за момента е спокойна и няма повод за притеснение:

"Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден ежедневно, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, защото това е процентът. Вероятно, това ще бъде ситуацията през цялата учебна година“, прогнозира Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

"Работещите в системата на предучилищното и училищното образование са над 3 процента от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и училищата са 12-13% от населението. Колкото и да боледуват, трябва по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици", посочи той.

Образователният министър заяви още, че се проверява случая на болни учители в 55-то училище "Петко Каравелов" в София, където се появи информация, че учител със симптоми на коронавирус е присъствал на откриването на учебната година. На този етап Вълчев обаче не смята, че ръководството на учебното заведение е проявило безотговорност: "Много е субективно да се каже какви симптоми е имал, те може да са били много леки, не мога да коментирам в момента, тъй като рискуваме да обвиним учителя без да е бил виновен. Ние ще проверим случая, но, пак казвам, най-важна е личната отговорност. Личната отговорност на всеки един учител, на родителите за техните деца“, посочи образователният министър.

Сега се подават заявления от учениците, които искат да учат дистанционно.По здравословни причини са подадени заявления от близо 280 ученици, а 220 са заявленията, подадени по желание от ученици, които искат да учат дистанционно. Така общо към момента подадените заявления за дистанционно обучение на ученици са близо 500, като "очаквам голяма част от училищата да предоставят компенсаторно обучение", заяви още Вълчев.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега