Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Външните министри Иран и Саудитска Арабия се срещнаха в Китай

Външните министри Иран и Саудитска Арабия се срещнаха в Китай

Успехът на Китай в сближаването на Иран и Саудитска Арабия постави под въпрос дългогодишната роля на САЩ като основен външен силов посредник в Близкия изток.

Външните министри на съперниците от Близкия изток Иран и Саудитска Арабия се срещнаха в Пекин в четвъртък, съобщи Техеран. Това проправя пътя за нормализиране на отношенията им с изненадващото посредничеството на Китай, предаде АФП.

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан и саудитският му колега принц Файсал бин Фархан ал Сауд обсъдиха стъпки за повторно отваряне на посолствата и консулствата на двете страни, се казва в изявление на иранското външно министерство.

"Външните министри на Ислямска република Иран и Саудитска Арабия преговаряха и обмениха мнения с акцент върху официалното възобновяване на двустранните отношения и стъпките за повторното отваряне на посолствата и консулствата на двете страни", се казва в съобщението.

Саудитската държавна телевизия "Ал Ехбария" също съобщи, че двамата министри са провели среща в Пекин, за да "обсъдят прилагането на споразумението", излъчвайки кадри как двамата се ръкуват пред саудитски и ирански знамена, а след това разговарят и се усмихват.

На 10 март Техеран и Рияд обявиха споразумението за възстановяване на отношенията, прекъснато преди седем години, когато протестиращи в Иран атакуваха саудитски дипломатически мисии.

Изненадващото сближаване между предимно сунитската мюсюлманска Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, и Иран, населен предимно с шиити, и в напрегнати отношения със Запада заради ядрените му дейности, има потенциала да промени отношенията в турбулентния от десетилетия регион.

По време на телефонни разговори през март министрите решиха да се срещнат по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който приключва по-късно през април.

Саудитски представители заявиха, че министерската среща е следващата стъпка за възстановяване на връзките, а иранско изявление миналата седмица говори за "конструктивен път на отношенията между двете страни".

Съгласно споразумението от миналия месец те трябва да отворят отново посолствата и мисиите си в рамките на два месеца и да приложат споразумения за сигурност и икономическо сътрудничество, подписани преди повече от 20 години.

Саудитска Арабия скъса отношенията с Иран през януари 2016 г., след като протестиращи нападнаха посолството ѝ в Техеран и консулството в иранския град Машхад заради екзекуцията от Рияд на саудитския опозиционен шиитски духовник Нимр ал Нимр.

Очаква се разговорите между външните министри да бъдат последвани от посещението на иранския президент Ебрахим Раиси в Рияд.

Раиси прие покана от краля на Саудитска Арабия Салман, потвърди в понеделник първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер.

Предизвикателство за САЩ

Иран и Саудитска Арабия подкрепят съперничещи си страни в няколко конфликтни зони в региона, включително в Йемен, където бунтовниците хуси са подкрепяни от Техеран, а Рияд води военна коалиция, подкрепяща правителството.

Двете страни също се борят за влияние в Сирия, Ливан и Ирак.

Традиционният съюзник на Рияд Вашингтон приветства споразумението за разведряване, но заяви, че остава да се види дали иранците ще "уважат своята страна на сделката".

Успехът на Китай в сближаването на Иран и Саудитска Арабия постави под въпрос дългогодишната роля на САЩ като основен външен силов посредник в Близкия изток.

Официални представители на Иран и Саудитска Арабия проведоха няколко кръга на диалог в Багдад и Оман, преди да постигнат споразумението в Пекин.

"Изчистването на недоразуменията и погледът към бъдещето в отношенията между Техеран и Рияд определено ще доведе до развитие на регионалната стабилност и сигурност", заяви след споразумението ръководителят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани, водеше преговорите от страна на Иран.

Той добави, че споразумението може да "увеличи сътрудничеството между страните от Персийския залив и ислямския свят за справяне със съществуващите предизвикателства".

През 2016 г. редица страни от Персийския залив последваха действията на Рияд за ограничаване на връзките с Техеран, но също те започнаха и възстановяване на дипломатическите отношения.

Иран посрещна посланик на ОАЕ миналия септември, след шестгодишно отсъствие, а в сряда назначи свой посланик в ОАЕ след почти осемгодишно прекъсване.

Миналата година Иран заяви, че Кувейт е изпратил първия си посланик в Техеран от 2016 г. насам.

Иран също приветства потенциалното сближаване с Бахрейн, близък съюзник на Саудитска Арабия, който в миналото обвини Иран, че подкрепя въстание, ръководено от шиити в управляваното от сунити кралство. Техеран отрича това обвинение.

"Това положително развитие може да се случи и по отношение на други страни в региона, включително Бахрейн", заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канани миналия месец.

Източник: БНР
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега