Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Водолази чистиха морското дъно край Морска гара и Ченгене скеле

Водолази чистиха морското дъно край Морска гара и Ченгене скеле

След акциите, събраните боклуци бяха транспортирани и депонирани.

Община Бургас, съвместно с водолазите от СНЦ „Приятели на морето“, почистиха морското дъно от отпадъци през уикенда. Екоинициативата се проведе в двата празнични дни, Лазаровден и Цветница (16 и 17 април), в района на Морска гара - Бургас и Рибарско селище Ченгене скеле.

Сред участниците в това начинание беше и украинката Наталия Поликова, наскоро пристигнала от Одеса, която е професионален инструктор водолаз. 

Въпреки дъжда, ниската температура и слабата видимост под водата, най-вече в неделния ден, гмуркачите успяха да извадят на повърхността много пластмасови и метални отпадъци. След акциите, събраните боклуци бяха транспортирани и депонирани.

Водолазната инициатива беше предшествана от проучване на екологичното състояние на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното. Проучването се реализира в 6 избрани полигона на Бургаския залив (зони с повишен антропогенен натиск): Пристанище Бургас, Пристанище Сарафово, акваторията на Северен и Централен плаж, Ченгене скеле и остров св. Анастасия.

Черно море е сред най-замърсените с пластмасови отпадъци водни басейни в света. Опазването на морската среда чрез изпълнението на различни мерки е сред приоритетите и част от стратегията на Община Бургас за подобряване на биоразнообразието по Южното Черноморие и постигането на т. нар. „син растеж“.

Целта на проведените дейности е да повиши обществената осведоменост за глобалния проблем с морските отпадъци на Европа и да вдъхнови промени в отношението и поведението на всички нас.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега