Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Връщат автентичния архитектурен вид на първите пет сгради по "Богориди"

Връщат автентичния архитектурен вид на първите пет сгради по "Богориди"

Първа ще бъде постройката на ул. "Лермонтов" № 26.

Готови са архитектурните проекти за възстановяване на автентичния културен облик на първите пет сгради по пешеходната зона "Алеко Богориди". Четири от постройките се намират в участъка между улиците "Възраждане" и "Михаил Лермонтов", а петата е сградата на ул. "Антим I" № 35. Неразделна част от проектната документация са обяснителна записка и количествено-стойностна сметка за предвидените за извършване ремонтни дейности и време за изпълнението им.

В момента се разработва график на изпълнение на строителните работи. Очакванията са възстановителните дейности да започнат още през май като първа ще бъде постройката на ул. "Лермонтов" № 26. Втора в списъка ще бъде сградата на ул. "Богориди" № 10. Останалите три - "Богориди" № 6, 8 и "Антим" № 35, са паметници на културата и проектите за ремонт на старите им фасади са изпратени за съгласуване в Министерството на културата.

Собствениците на сградите активно участваха в процеса на проектиране и подробно са запознати с проектите, като им е предоставена възможност за избор сами да извършат строителните работи по фасадите или общинското предприятие "Общински имоти" да ги ремонтира, а те да възстановят вложените средства.

След като ремонтира емблематичния булевард "Богориди" през 2018-та година, сега усилията на Община Бургас за насочени към връщане духа и архитектурния силует на стария Бургас, като възстанови занемарените улични фасади по най-пешеходната и туристическа централна улица "Алеко Богориди" до Приморски парк, откъдето преминават хиляди туристи и гости на града всяка година. Освен фактa, че неремонтираните с години покриви и фасади нарушават общото възприятие и не се вписват в ансамбъла на градската среда, занемареното им физическо състояние носи опасност от падащи части от мазилки и други фасадни елементи, което застрашава живота и здравето на преминаващите в непосредствена близост до тях.

Причината, значителна част от сградите да са в лошо състояние, е възникналата в годините съсобственост, като част от собствениците са извън страната, което затруднява и прави невъзможно извършване на необходимите действия по направените предписания.

Сградите се нуждаят от ремонт на фасадите, включващ мазилкова декорация, облицовки, покривни покрития, обшивки и др. При изпълнение на ремонтните работи цветовото решение на фасадите, растерът и детайлите на дограмата ще бъдат максимално съобразени с оригиналните характеристики на сградите и общия силует.

Всички дейности по възстановяване на естетическите характеристики на уличните фасади  на сгради в центъра на града са съобразени и с предвидените за ремонт сгради по "Богориди" и "Александровска", финансирани по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2010 г. Собственици на сгради по ул. "Богориди" самостоятелно са предприели действия по изготвяне на проекти и ремонт. Собствениците на постройката, която се намира на ъгъла на ул. "Възраждане" и "Богориди", вече имат изработен проект и също ще стартират скоро време възстановителни дейности на фасадата на зданието.

В момента Общината подготвя заданията за проектиране на следващите пет сгради по "Богориди" и "Александровска". Целта на общинската администрация е да приложи интегриран подход, с който чрез финансиране от различни източници да се получи общо и завършено архитектурно решение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега