Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Въвеждат стандарт от 20 минути за пристигането на линейка

Въвеждат стандарт от 20 минути за пристигането на линейка

Осигуряване на равнопоставен достъп до спешна помощ, подобряване на функционирането, финансовата, кадрова и материална устойчивост на системата са основните цели на Концепцията за развитие на „Спешната медицинска помощ в Р България”.Това съобщават в сайта на МЗ

Осигуряване на равнопоставен достъп до спешна помощ, подобряване на функционирането, финансовата, кадрова и материална устойчивост на системата са основните цели на Концепцията за развитие на „Спешната медицинска помощ в Р България”. Проектът за нея е изготвен от МЗ и предстои да се приеме от МС след обществено обсъждане. При наличие на политическа воля и обществена подкрепа оптималният срок за реализация на концепцията е от 3 до 5 години.

Въвеждане на национални стандарти за време, през което екипите да достигнат до мястото на инцидента, както и на алгоритми за поведение при оказване на спешната помощ са сред основните дейности за подобряване на системата. Сред другите предвиждани мерки са оптимизиране на структурата на спешна помощ, включването на парамедици в нея и подобряване на финансирането й. Оптималното време за осигуряване на спешна помощ при инциденти е в рамките на 20 до 30 минути. Затова МЗ залага в концепцията 90% от спешните животозастрашаващи случаи да бъдат обслужвани в рамките на 20 минути.

За останалите не трябва да се допуска интервал, по-голям от 40 минути. Случаите, при които този период не е спазен ще бъдат проверявани и оправдани само при изключителни условия – метеорологични, бедствия, крупни аварии. За осигуряване на по-добър достъп структурата на спешна помощ ще се промени според отдалечеността на населените места и гъстотата на населението.

Средната гъстота на населението в страната е 68 жители на км2. За региони с гъстота под 68 жители на км2  структурите за спешна медицинска помощ трябва да са разположени така, че 80% от населението в този регион да е на не повече от 20 км от тях. Това разстояние трябва да е максимум 30 км. за населени места, в които живее най-малко 90% от обслужваното население. По този начин максимално ще се гарантирана обслужването на населението при спешни състояния в рамките на 20 мин.

За региони с гъстота на населението над 68 жители на км2, структурите на спешна помощ трябва да са разположени на  разстояние до 20 км. за населени места, в които живее най-малко 85 % от обслужваното население и до 30 км. за населени места, в които живее най-малко 95% от обслужваното население. Промените в териториалното разпределение на структурите ще се отразят в специална карта. За подобряването на кадровия дефицит в системата се предвижда въвеждането на парамедици. Това са добре обучени хора, които ще оказват първа помощ и ще поддържат живота на пациент до пристигане в болница.

За обучението на парамедиците се предвижда създаването на курсове до 2 години в акредитираните структури. МЗ предвижда да се изгради система и национален център за продължаващо обучение, максимално ще се облекчи и засили приема на лекари, специализиращи „Спешна медицина”.

Изключително важно е и доходите на лекарите в спешните центрове да станат съизмерими с доходите на колегите им в извънболничната помощ. Това означава стартовите възнаграждения на медицинските специалисти да бъдат 3 пъти минималната работна заплата или 720 лв. За по-доброто покритие на страната със спешна помощ ще се въведат три вида екипи. Те ще се отзовават на повикванията в зависмост от тежестта им. Първият вид ще е лекарски екип. Той ще се състои от шофьор, парамедик и лекар. Тези екипи ще се профилират по степен на готовност за реанимационни мероприятия или по специалности.

Вторият вид екипи ще са парамедицински. В тях ще има шофьор и парамедик с най-високо ниво на обучение. Те ще се използват при спешни състояния, когато на място трябва да се окаже първа помощ и пациента да се транспортира възможно най-бързо до болница. Третият вид екипи ще са транспортни. Те ще се използват само за транспорт на болни, чието състояние не изисква задължително присъствието на медик.

Предвижда се гъвкавост и в разпределението на медицинските екипи в отделните места в зависимост от особеностите им. Така например в  големите градове над 200 000 души ще има повече от 1 изходна точка на екипите за спешна помощ. В  районите, където над 10% от населението се намира на разстояние, предполагащо над 20 мин. време за достъп до спешна помощ, както и на магистрали ще има постоянно или временно базиране на изнесени екипи.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега