Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Хамас" и Израел се доближават до прекратяване на огъня, заяви лидерът на палестинската организация

"Хамас" и Израел се доближават до прекратяване на огъня, заяви лидерът на палестинската организация

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън изрази оптимизъм, че е на път да бъде постигнато такова споразумение.

"Хамас" и Израел се доближават до споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа, увери днес лидерът на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания, цитиран от Франс прес и Ройтерс."

""Хамас" изпрати отговора си на братята от Катар и на посредниците. Приближаваме се към сключването на споразумение за прекратяване на огъня", каза Хания в кратко съобщение, публикувано в акаунта на палестинското движение в "Телеграм", предаде АФП.

Лидерът на "Хамас" повтори същото в изявление, изпратено до Ройтерс. Текстът не съдържа подробности.

Очаква се споразумението да бъде представено по-късно днес от представители на Катар, каза пред катарската телевизия Ал Джазира друг високопоставен представител на "Хамас", цитиран от Ройтерс. 

Иззат ар Ришек, който е член на политическото бюро на палестинското ислямистко движение, посочи, че временното прекратяване на огъня ще даде възможност в ивицата Газа да бъде доставена хуманитарна помощ.

Сделката освен това предвижда размяна на хора между двете страни в конфликта, отбеляза той, като уточни, че "очакваното споразумение ще включва освобождаването на израелски жени и деца заложници в замяна на освобождаването на палестински деца и жени от окупационните затвори".

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън изрази оптимизъм, че е на път да бъде постигнато такова споразумение, припомня Ройтерс.

Ден по-рано Катар, който посредничи за освобождаването на заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа, каза, че остават само "много дребни" пречки пред постигането на сделка по въпроса, отбелязва АФП.

Вчера Исмаил Хания се срещна в Катар, където живее, с председателката на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич.

"Хамас" взе около 240 заложници при нападението си в Израел на 7 октомври. От няколко дни се говори, че е на път да бъде постигнато споразумение за освобождаване на част от пленниците в замяна на прекратяване на огъня, което да позволи доставките на хуманитарна помощ, от каквато населението на ивицата Газа отчаяно се нуждае.

На този етап обаче насилието не спира.

Най-малко 17 души са били убити при израелски въздушен удар в бежанския лагер Нусейрат, в централната част от ивицата Газа, в полунощ, съобщи палестинската официална новинарска агенция УАФА, цитирана от Ройтерс.

Тези данни не са проверени по независим път. Засега няма коментар от страна на израелската армия.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега