Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Хитов чешки писател пристига в Бургас, за да представи преводите на книгите си

Хитов чешки писател пристига в Бургас, за да представи преводите на книгите си

Бургаската литературна публика ще има възможността да види на живо Марек Шинделка.

Марек Шинделка - един от най-актуалните чешки писатели в момента, ще гостува в Бургас на 2-ри април. Хитовият автор пристига в крайморския град, за да представи лично българските преводи на своите книги "Останете с нас", "Грешка" и "Картата на Анна". Домакин на събитието ще бъде КЦ "Морско казино".

Това не е първото гостуване на Шинделка у нас. Той бе в България през 2014-а година, когато се срещна с преводачи и издатели в Чешкия център в София и участва в Литературния фестивал в Русе. Сега обаче Бургас ще бъде една от спирките на своеобразното му турне, което продължава в Стара Загора и Скопие.

Сред поводите за гостуването му е новото му произведение на български език - "Картата на Ана". Книгата поставя някои задълбочени въпроси за човешките взаимоотношения - Когато искрата на любовта е загаснала, непременно ли следва раздяла? Или може да бъде разбудена задрямалата любов? Така, както героите на книгата имат сложни отношения, връзка съществува и между отделните разкази.

Читателят обаче сам подрежда този пъзел. Марек Шинделка поставя деликатно знаци, които да ни водят. В резултат на това четенето е игра, удоволствие, сдобило се с чувственост преживяване. И когато начертаем тази провокативна карта, ни се приисква да продължим и в собствения си живот. Защото "Картата на Анна" учи да забелязваме детайлите. Да споделяме преживяното. Само така една връзка има шанс.


Шинделка е роден през 1984 г. Изучава културология във факултета по изкуства на Карловия университет в Прага и сценаристика в FAMU - Прага, където продължава с докторантура. Книгите на Марек Шинделка са сред образците на съвременната чешка проза. Още от своя дебют през 2005 г. Шинделка е смятан за един от съвременните таланти на литературна Европа.

Награден е с премията на Иржи Ортена за своя поетичен дебют (Paseka, 2005 г.). През 2008 г. излиза първият му роман, следван от сборници с разкази. Получава премия Magnesia Litera 2012 за разказа "Гордостта е с нас" в категория проза и пак в тази категория печели четири години по-късно с книгата "Умореният материал", вдъхновен от съдбата на бежанци.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега