Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Хранят децата ни нездравословно, издават им предписания

923 предписания са издали инспекторите на РЗИ
Хранят децата ни нездравословно, издават им предписания

923 предписания са издали инспекторите на РЗИ за констатирани нарушения на Наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години. Това показват данните от приключилата тематична проверка, проведена през периода 15 септември-15 октомври, съобщават от здравното министерство.

923 предписания са издали инспекторите на РЗИ за констатирани нарушения на Наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години. Това показват данните от приключилата тематична проверка, проведена през периода 15 септември-15 октомври, съобщават от здравното министерство.

Регионалните здравни инспекции са проверили 2260 детски заведения   в цялата страна. Най-често срещаните нарушения са свързани с осигуряването на минималния ежедневен прием на плодове, зеленчуци и млечни продукти, недостатъчно количество или липса в менюто на пълнозърнести продукти, липсата на пресен плод за подкрепителна закуска.

Като пропуски са посочени също предлагането на колбаси като основно ястие, употребата на плодови млека и конфитюри със завишено съдържание на захари и плодови съставки. Не навсякъде в детските заведения е осигурен задължителния седмичен прием на риба като също се допуска предлагане на пържени храни.

Вместо 100% натурални сокове от плодове  се предлагат  плодови напитки със съдържание на захари и добавки, на места в менюто се включват продукти с добавени растителни мазнини. Констатирани са детски заведения, които не спазват препоръките за ограничаване на захарта и захарните изделия. Здравните инспектори са установили случаи на недостатъчна или неточна информацията на етикетите за съдържанието на съставките в сирене, мляко, мляно месо, пълнозърнести продукти, боза, натурални сокове, конфитюр, консервирани продукти на продуктите.

В някои детски заведения в малки населени места при изготвянето на менюто не участва специалист в областта на хранителните технологии. В издадените предписания здравните инспектори изискват да не се допуска повторяемост на ястията, а също така най-малко два пъти в седмицата на децата да се предлагат нискомаслени млека. Като задължително изискване е посочено също  в основните хранения - сутрешна закуска, обяд и вечеря да се включва поне един представител от групата на зърнените храни и/или картофи.

Здравните инспектори изискват ръководствата на детските заведения да осигурят текущ контрол при изготвянето на храната за влаганите в нея количества сол и мазнини, както и прилагането на здравословни кулинарни технологии.

При неизпълнение на издадените предписания на отговорните лица ще бъдат налагани предвидените в Закона за здравето санкции. За нарушения на здравните изисквания  глобите при първо нарушение  са от 100 до 1500 лв., а при второ -  от 500 до 5 000 лв. За юридически лица санкциите достигат до 5 000 лв., а при повторно нарушение – до 12 000 лв.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега