Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Художници печатат графики върху литографски камък

Художници печатат графики върху литографски камък

Литографски пленер ще е първото голямо арт събитие, което ще се проведе в Графична база, след ремонта и обновяването й през миналата година. Пленерът ще стартира на 22 март от 11 часа в първия ден на фестивала „Включи града“.

Литографски пленер ще е първото голямо арт събитие, което ще се проведе в Графична база, след ремонта и обновяването й през миналата година. Пленерът ще стартира на 22 март от 11 часа в първия ден на фестивала „Включи града“. Тогава ще е и своеобразното откриване на обновеното културно пространство, намиращо се в Морската градина, като то ще бъде отворено за граждани в трите фестивални дни от 22 до 24 март.

Георги Петков, Добрин Вътев, Ксения Купенова, Ирена Иванова и Петър Костадинов са петимата бургаски художници, които ще „запечатат” творческото си въображение върху литографски камък, чийто образ след това ще се отпечата като графика. В рамките на трите дни на „Включи град“ Графична база - Бургас ще бъде онова фестивално пространство, в което ценители на изобразителното изкуство ще имат възможността да се насладят на творбите на утвърдили се бургаски автори. Нещо повече, те ще могат да видят и дори да станат участници в процеса на създаването им.

Художници ще демонстрират, как се работи с автоматична литографска преса – една от най-модерните за страната. За първи път от 30 години, в края на 2012 г. сградата на едно от ключовите бургаски културни пространства беше изцяло обновена. Възстановена и препокрита с керемиди е покривната конструкция, направен е нов окачен таван с топлоизолация, подменена е старата дървена дограма с нова PVC, стените са шпакловани и боядисани, на пода е положен теракот.

В двора е оформена алея от каменни плочи, а при западния вход е изградена рампа за хора с увреждания. Сградата е оборудвана със специализирано оборудване - литографска преса, мастилено-струнен принтер, компютърна техника, климатици, др. Графична база е построена през 1982 г. и е една от петте такива бази в страната. През годините се е ползвала за организиране на пленери, изложби, артистични ателиета, кръжочна и реставраторска дейност.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега