Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Япония: 10 години до извеждане от експлоатация на АЕЦ "Фукушима"

Плаващ остров от коли, сгради и трупове откриха в Тихия океан
Япония: 10 години до извеждане от експлоатация на АЕЦ "Фукушима"

Японският конгломерат "Тошиба" заяви, че може да демонтира авариралата АЕЦ "Фукушима" за около 10 години - една трета по-бързо, отколкото щатския завод Three Mile Island, предаде BBC.

Японският конгломерат "Тошиба" заяви, че може да демонтира авариралата АЕЦ "Фукушима" за около 10 години - една трета по-бързо, отколкото щатския завод Three Mile Island, предаде BBC. В предложението подробно се описват стъпките и технологиите, необходими за изваждане и транспортиране на горивните пръти от четири от шестте реактора на АЕЦ "Фукушима", както и начини за демонтиране на повредените сгради без да се причинят вторични щети, контрол на равнищата на радиация и премахване на остатъците чрез роботи.

Въпреки това, главният секретар на правителството Юкио Едано заяви, че е твърде рано да има график за извеждане от експлоатация на ядрената централа. "Японското правителство се надява да се изготви предварителен  подробен план за извеждане от експлоатация", каза той.  По думите му самият факт, че реакторите са нестабилни ги поставя в ситуация, в която трябва да се търсят сигурни алтернативни решения и да се мисли в перспектива.

Междувременно компанията оператор на авариралата атомна централа "Фукушима 1" обяви, че нивото на радиацията в морската вода край централата отново се е покачило, предаде ДПА.Последните анализи са показали наличието на 110 бекерела радиоактивен йод 131 на кубичен сантиметър в пробите от морска вода, взети близо до северната част на централата. Данните сочат, че нивата на радиация са 2800 пъти над допустимите.

В същото време на летището в Атланта по посока Лос Анджелис на най-големия в света товарен самолет Антонов-124 беше натоварена огромна помпа, която ще заработи във "Фукушима 1", съобщава "Асошиейтед прес". Тя тежи 86 183 килограма и беше докарана до самолета с камион с 26 колела. Помпата ще помогне за обливането с вода на авариралите блокове на централата. Тя може и да излива бетон и ако е необходимо може да бъде използвана за погребване на повредените реактори.

По-рано днес в. „Дейли Телеграф” писа, че в Тихия океан беше открит голям плаващ "остров" от отломки от рухнали сгради от труса и цунамито в Япония на 11 март. В острова са вплетени както къщи, така и коли и трупове и е дълъг почти 112 километра, площта му е над 204 000 квадратни метра. Наличието му поражда проблеми за водния трафик в Тихия океан. Островът се е насочил към западното крайбрежие на САЩ.

Към момента се съобщава, че броят на загиналите след разрушителното земетресение и последвалите вълни цунами е близо 13 000 души, а изчезналите - 15 000. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега