Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Забравете за бензин под 2,20 лева от догодина

Забравете за бензин под 2,20 лева от догодина

Бензин с цена под 2,20 лева за литър през 2011 г. няма да има, пише в. "24 часа". Ценови експерти от бизнеса с горива сочат като основни причини за това - цената на петрола, вдигането на акциза за горивата от Нова година и разходите за системата, която дава възможност на митниците да следят какво влиза и излиза от складовете за горива.

Бензин с цена под 2,20 лева за литър през 2011 г. няма да има, пише в. "24 часа". Ценови експерти от бизнеса с горива сочат като основни причини за това - цената на петрола, вдигането на акциза за горивата от Нова година и разходите за системата, която дава възможност на митниците да следят какво влиза и излиза от складовете за горива.

Първият удар е веднага след Нова година, когато влизат в сила новите акцизи. Заради тях горивата поскъпнат поне с 3 ст. на литър, показват изчисления на рафинериите.

От "Лукойл Нефтохим" и "Инса ойл", обясняват, че следят всеки ден котировките на нефта и реагират според пазарната ситуация. През тази година черното злато поскъпна с над 15%, като вчера цената му се задържа над 91 долара за барел. На 27 декември стигна 91,88 долара - най-високото ниво от 7 октомври 2008 г. насам. През 2009 г. пък петролът поскъпна със 78 на сто. Бензинът през януари бе 2,09 лв. за литър, а сега е над 2,20 лв.

Според повечето прогнози за следващата година нефтът ще се покачва заради възстановяването на световната икономика от кризата и повишеното търсене. Според Cazenove Capital и Morgan Stanley например през 2011 г. петролът ще стигне до 100 долара. Ако това се сбъдне, то тогава цените на горивата у нас ще скочат с поне още 10-15 ст.В момента литър от масовия бензин А-95 се продава в големите вериги за 2,22 лв., а дизелът е 2,31. Подобно увеличение ще доближи цените им до рекордните нива от лятото на 2008 г., когато литър бензин бе стигнал до 2,43 лв.

Новата система, която бе поискана от митниците, дава възможност във всеки момент да се следи какво влиза и излиза от складовете за горива, а на цистерните има монтиран GPS, с който се следи къде точно и колко бензин и дизел се доставя. Тя струва няколко милиона лева и била за сметка на компании, което не им позволявало да свиват печалбата си от продажбата на горива и еветуално да свалят цени. Изискването за слагане на екодобавка към бензина и дизела също оскъпявало производството. Според неофициални разчети литър се оскъпявал с 2-3 ст. Според приетия със закон график от март 2011 г. в дизела трябва да има 4% биосъставка, а за бензина тя е 2 на сто.

Бензиностанциите имат 2 месеца гратисен период, за да се заредят с такива горива. Изискването бе въведено с директива на ЕС, която предвижда до 2020 г. всички държави в съюза да ползват горива с 10% биодобавка. В Германия пускат такива още от 1 януари. Според анализаторите поставената от ЕС цел ще създаде пазар за 17 млрд. долара на година.

У нас производството на биогориво се очаква да е около 100 млн. лв. годишно. Бумът на вложенията в рафинерии за биогорива у нас бе през 2007-2008 г. Държавата е подкрепила три такива проекта за общо 293 млн. лв. Те са на испанската "Фери груп", на "Еко Био Фюълс Индъстри" и на "Профекс Биопродукти". Проектите все още не са приключили. Иначе вече има изградени 10 завода у нас за 60 млн. евро. Общият им капацитет е 300 хил. тона годишно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега