Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Зачестиха сигналите в НАП от измамени от агенции за имоти

Зачестиха сигналите в НАП от измамени от агенции за имоти

През последните месеци от НАП отчитат повече сигнали от клиенти на агенции за недвижими имоти. Те обикновено са за това, че за платените комисиони не е издадена касова бележка или друг счетоводен документ. По всички сигнали са възложени проверки, като практиката показва, че в по-голяма част от случаите нарушенията се потвърждават.

През последните месеци от НАП отчитатповече сигнали от клиенти на агенции за недвижими имоти. Те обикновено са затова, че за платените комисиони не е издадена касова бележка или друг счетоводендокумент. По всички сигнали са възложени проверки, като практиката показва, чев по-голяма част от случаите нарушенията се потвърждават.Завишеният брой на сигналитесрещу агенциите за недвижими имоти, обясняват от НАП, се дължи най-вероятно насезона и на отчетеното от брашна „раздвижване“ на този пазар.

От НАП напомнят,че санкцията за неиздаване на касова бележка от физически лица, които не сатърговци е до 500 лева, а при едноличните търговци и юридическите лица санкциятае от 500 лева до 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите,в които се извършва дейност без касов апарат. Дейността на нередовните агенцииза недвижими имоти отдавна е в полезрението на данъчните. Анализ на риска отнеотчитане на приходите от посредническа дейност на агенции за недвижими имотии нерегистрирани брокери сочи, че средно-годишната щета за бюджета възлиза на26,2 млн. лв. а относителния дял на рисковите лица е 83 на сто.

Затова през 2013 г. и 2014 г. от приходнатаагенция започнаха контролни действия към агенции и брокери на имоти, които иматрисково поведение. През 2013 година бяха ревизирани 53 лица, при които саустановени допълнителни задължения от неплащане на данъци и осигуровки общо за800 хил. лева. В средата на 2014 г. стартираха нови 390 проверки и ревизии на агенции за недвижими имоти ифизически лица брокери, за които данните на НАП са показали риск от неплащанена данъци.

Ревизиите и проверките продължават и през 2015 г., заради незначителнотоповлияване в поведението на рисковите лица от бранша, отчетено при оценката нариска през 2014 г.В допълнение на контролните мерки,НАП и Национално сдружение „Недвижими имоти” издадоха информационна брошура,която дава практически съвети на гражданите как да действат при покупка,продажба или наемане на имот и какво да изискват от агенция-посредник, ако са решили да ползват такава.

Брошурата подробноописва и данъчното облагане на доходите от продажба или наем на имот. Диплянатаможе да бъде видяна в електронен формат на интернет страницата на НАП. Предстоиинформационната брошура да бъде допълнена и преиздадена и през 2015 г.

Сигнали от клиенти на некоректнипосредници при покупко-продажба или наемане на недвижими имоти  могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или чрезелектронна поща infocenter@nra.bgпри гарантирана конфиденциалност на подателя.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега