Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Задържана е престъпна група, занимавала се с източване на ДДС

Групата е използвала македонски граждани за регистриране на фирмите.
Задържана е престъпна група, занимавала се с източване на ДДС

Установена е схемата, по която е действала престъпната група, създала и контролирала над 100 дружества. Нанесените на републиканския бюджет щети са за над 21 милиона лева Специализираната полицейска операция на територията на Пазарджик, Враца и София за противодействие на данъчните престъпления е проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура

Установена е схемата, по която е действала престъпната група, създала и контролирала над 100 дружества. Нанесените на републиканския бюджет щети са за над 21 милиона лева Специализираната полицейска операция на територията на Пазарджик, Враца и София за противодействие на данъчните престъпления е проведена  под ръководството на Софийска градска прокуратура. Тя е реализирана след продължително разследване.

В хода на оперативните действия е установено, че групата е действала чрез използването на контролирани фирми и „фиктивни” сделки на реално действащи фирми – „клиенти”. Така неправомерно бил усвояван или приспадан данъчен кредит. Срещу тази „услуга” групата получавала определен процент от невнесения или неправомерно усвоения данъчен кредит. Контролираните фирми са от типа на т.нар. липсващи търговци и са регистрирани на името на криминално проявени, неграмотни и малоимотни от района на Видин.

Групата е използвала македонски граждани за регистриране на фирмите. Те пребивавали в България само в рамките на няколко часа, като вероятно това посещение било организирано от престъпната група единствено с цел регистрацията на дружествата. Фирмите, използвани в схемата, били регистрирани на едни и същи адреси, ограничен кръг от лица оперирали в качеството си на техни пълномощници.

Голяма част от дружествата са или са били регистрирани по ЗДДС, като тези от тях, чиято регистрация по ДДС датира от 2009 г. са дерегистрирани, вероятно заради натрупани данъчни задължения. Установено е, че в рамките на изградената схема регистрираните дружества – бушони са извършвали фиктивни продажби към реални търговци с цел приспадане на дължимия ДДС на последните.

Сред фиктивните сделки е установено и наличието на декларирани покупко–продажби на недвижимо имущество. Констатирани са  нередности и при отразяването на сделките в дневниците за покупко–продажби – декларирано е извършването на сделки, които не фигурират в дневниците на фирмите. На базата на фиктивните фактури са правени плащания по откритите на кухите дружества банкови сметки.

Средствата още същия ден били теглени на каса от контролираните от организаторите на схемата лица, а в някои случаи от самите тях на база издадени пълномощни от собствениците на фирмите – бушони. При проведената специализирана операция са задържани 11 членове на групата, сред които организаторът на престъпната схема Б.Л. /44 г./ и Д.Б. /40 г./ - главен участник в групата, криминално регистриран за извършване на данъчни престъпления.

Всеки от членовете на престъпната схема имал точно определени задължения. Х.П. /34 г./ и В.Л. /42 г./ са контролирали фирми, занимавали се със строителен бизнес, внос и износ на месни продукти. Близкият до тартора на групата В.Ж. /42 г./  и Ц.К. /44 г./ осигурявали нерегламентирани контакти с действащи служители на НАП, 30-годишната А.К. и 39-годишната В.П. извършвали счетоводното обслужване на голяма част от дружествата, А.М. /47 г./ изпълнявал ролята на пълномощник – в това число и на офшорни дружества.

В схемата участвали двама адвокати – ангажиран с търговските регистри на фирмите, както и изпълнителите - четири лица, които набирали „клиенти” в затруднено финансово положение за прехвърляне на фирми с данъчни задължения, или били използвани при подаване на декларации по ДДС. На деветима от тях е наложена мярка за неотклонение за 72 часа. 

Претърсени са общо 27 адреса, намерени и иззети са огромен обем счетоводни документи, относими към престъпната дейност на групата, както и над 20  компютърни конфигурации и над 30 касови апарата, с които са издавани неистински касови бонове. Открити са 300 патрона, нумизматични предмети без сертификат и др.

До настоящия момент са установени над 100 дружества, създадени и контролирани от организираната престъпна група. Според направените предварителни изчисления, с дейността си от началото на 2009 г., групата е способствала за нанасянето на щети върху републиканския бюджет за над 21 000 000 лева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега