Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Загиналите българчета в Пулия били от Бургас

Загиналите българчета в Пулия били от Бургас

Овъглените тела на момченцето и момиченцето бяха намерени в барака, наподобяваща фавела, на 2 км.от гробището на община Сторнара, в Пулия.

Двете български деца на 2 и 4 г., които на 17 декември изгоряха в пламъците, обзели бараки до град Фоджа, били от Бургас. Това съобщи в.”Кориере дела сера”, допълвайки, че имената им са Алина и Христов, явно обърквайки фамилията на момченцето за име, предава 24часа

Овъглените тела на момченцето и момиченцето бяха намерени в барака, наподобяваща фавела, на 2 км.от гробището на община Сторнара, в Пулия. Майката на жертвите отишла сутринта при съседка за кафе и се застояла повече. Децата спели в същото време в картонената си къщичка, отоплявана от печка на дърва. Изведнъж майката видяла виещ се пушек, а след това и пламъци. При пристигането на пожарникарите в 9 часа вече било твърде късно. Единственото, което могли да направят, е да спрат разпростирането на пламъците и сред останалите бараки, наподобяващи фавели от Четвъртия свят, и намиращи се до иначе добре поддържаното поле на Капитаната.

В тези бараки живеят като животни поне 1000 души през зимата, а през лятото стават 3000, или над половината от цялата община Сторнара. Те обаче са концентрирани върху зона от 2 хектара. „В това място на ужасите няма нито нелегални, нито имигранти от страни извън ЕС. Жителите на тези фавели идват от Бургас, София, Стара Загора, Сливен и всички имат редовни документи”, пише вестникът. 

Става въпрос за сезонни работници, някои от които намират редовна работа, а други се трудят нелегално. 

„Не е ясно защо някои продължават да наричат този лагер място на номади. Няма номади във фавелите на Сторнара, нито път такива от ромски етнос. Напротив, всички са български работници, които идват тук, за да работят на полето, и водят със себе си и малките си деца", пише изданието. 

"Те трябва да плащат по 50 евро, за да останат в това сметище, наречено лагер, и някой им събира тази такса като право за престой в селото от бараки. Двете български деца нямаше да умрат, ако институциите бяха направили онова, което сезонните земеделски работници искат от дълго време – да се изгради зона от жилища с готови модули, по подобие на тези за пострадалите при земетресения, където се прокарват ток и вода", завършва "Кориере".

„Изпитвам огромна болка. Това е трагедия, която тежи за всеки от нас и ни убеждава още повече в необходимостта да предложим конкретно разрешение за тези семейства, които живеят в несигурни услови’”, каза пред медиите губернаторът на Пулия Микеле Емилиано.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега