Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Загрято масло е причинило взрива на трафопоста

Загрято масло е причинило взрива на трафопоста

Загрято до 600 градуса масло е счупило един от предпазителите на трансформатора в жилищния блок в центъра на Бургас.

Загрято до 600 градуса масло е счупило един от предпазителите на трансформатора в жилищния блок в центъра на Бургас. Това са първите резултати от назначените експертизи, съобщава БНТ.

Припомяме, че на 16 октомври взрив на трансформатор на ЕВН едва не събори жилищна кооперация на ул. "Хан Крум" в града. В направените електротехническа и химическа експертизи като причина за взрива се посочва серия от къси съединения в намотките на трансформатора, в резултат на което маслото е започнало да кипи.

Красимира Кателиева - говорител на Окръжна прокуратура Бургас заяви, че „това е предизвикало спукване на един от високоволтовите предпазители, откъдето излиза голямо количество маслени пари и в комбинация с кислорода от въздуха се е образувала взривна смес." Тази експертиза потвърждава една ог първите версии на разследващите, че става дума за отделени газове от самия трансформатор.

„Заключението на втората експертиза е, че наличното в трансформатора масло се е било загряло до 600 градуса по Целзий, което е температура много над максимално допустимата", коментира още Кателиева.

По думите ѝ взетите кръвните проби за алкохол от дежурните електротехници на ЕВН, които са влизали в трафопоста час преди взрива, са отрицателни. До дни се очаква да излязат и резултатите от останалите експертизи на злополучния трансформатор.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега