Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Законопроекти за българския език с над 30 грешки?

Законопроекти за българския език с над 30 грешки?

С часове депутатите спориха трябва ли да се приема Закон за българския език. Заседанието на парламента започна с обсъждането на два законопроекта за българския език.

С часове депутатите спориха трябва ли да се приема Закон за българския език. Заседанието на парламента започна с обсъждането на два законопроекта за българския език. След тричасови дебати залата отхвърли и двата проекта на Закона.

Единият е на „Атака”, а другият е с автор Любен Корнезов от БСП. Предложението на Корнезов предвижда употребата на българския език да е задължителна за държавните органи, съдебната власт, при провеждането на партийни събрания и писането на уставите на политическите партии, при сключването на трудови договори, сделки за недвижими имоти, в предаванията и рекламите по радиото и телевизията. Левият юрист предлага още да се създаде комисия за опазване и развитие на българския език.

Част от задълженията на комисията предвиждат тя да приема задължителни решения за замяна на изрази и думи от друг език с равностойни изрази и думи в българския. Корнезов иска за нарушаване на закона виновните да се наказват с глоби съгласно Закона за административните нарушения и наказания.

Предложението на „Атака” е сходно, но вместо комисия те предлагат да се създаде съвет за българския език към Министерския съвет. В законопроекта на националистите се предвижда и конкретен размер на глобите за всички, които не спазват Закона за българския език. Санкцията, която може да бъде наложена на физическо лице, е от 100 до 300 лв., а длъжностно лице може да отнесе глоба от 100 до 500 лева.

Местан, който е дипломиран филолог, даде пример с депутатите, които често говорят погрешно дори от трибуната на парламента. „Твърде често чуваме едно ужасно мекане от тази трибуна“, каза той и преброи от трибуната над 30 граматически и пунктуационни грешки в двата законопроекта за българския език.

„В червено съм отбелязал грешките, ако тези законопроекти бъдат приети, то вносителите трябва първи да бъдат санкционирани.  Народните представители трябва на първо място да са обекти на административно-наказателните разпоредби на този закон. Народните представители трябва да говорят правилен български език, ама не се получава. Какво ще правим с един много, много високопоставен служител, министър, когато казва инстутуция (Вежди Рашидов - бел.ред.), а не институция?”, попита Местан.

По отношение на проекта на „Атака” Местан направи забележка за дискриминационно отношение.  „В член 17 променяте Закона за радиото и телевизията, като предлагате предаванията на майчиния език да се излъчват само в регионалните медии. Защо? И смятате, че това е  справедлива разпоредба”, допълни той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега