Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започна умъртвяването на животните в село Кости заради шапа

Кметът на селото ще се раздели със 70 крави
Започна умъртвяването на животните в село Кости заради шапа

"Обстановката в странджанското село Кости в момента е много напрегната. Днес се явиха представители на РВМС – Бургас и ми връчиха с уведомление заповедта на директора на НВМС, с която е разпоредено да се умъртвят всички животни на територията на с. Кости, които влизат в рамките на 3 км. в селото, която територия е опасна за пренасянето на заразата”, заяви на пресконференция в Бургас кметът на Царево Петко Арнаудов

”Обстановката в странджанското село Кости в момента е особено напрегната. Днес се явиха представители на РВМС – Бургас и ми връчиха  уведомление със заповедта на директора на НВМС, с която е разпоредено да се умъртвят всички животни на територията на с. Кости, които влизат в рамките на 3 км. в селото, която територия е опасна за пренасянето на заразата”, заяви на пресконференция в Бургас  кметът на Царево Петко Арнаудов.  

Днес започна умъртвяването на животните в селото заради разпространението на шап. От телефонен разговор стана ясно, че в Кости е директорът на НВМС, присъства и жандармерия. Напрежението сред жителите е туширано след като близо  час специалисти са разяснявали на населението необходимостта от умъртвяването на животните. Жандармерия следи за пропусквателния режим в селото.

В селото има около 300 човека, които притежават около 500 животни, които ще бъдат ликвидирани. Кметът на село Кости трябва да се раздели със 70 крави. Унищожаването на селскостопанските животни в Кости, означава на практика ликвидиране на селото, според кметът на Община Царево дори държавата да обезвъзмезди по пазарни цени животните, това не означава за хората, че те имат  бъдеще. Защото ликвидирането на едно или десет животни, които ти произвеждат месо,млеко, сирене, това означава крах на едно натурално стопанство. Препитание на хората ще бъде ликвидирано.  При тази тежка икономически обстановка населението няма да може да се изхранва. Лично аз днес съм много притеснен от това, което се случва.”, обясни Арнаудов.  Самият той е роден,  живял и работил в Кости.

Петко Арнаудов е категоричен, че оттук - нататък трябва да бъдат предприети съвместни мерки с участието на община Царево и държавните органи. Арнаудов настоява за възстановяване на граничните съоръжения. По този начин ще се ограничи миграцията на животните от Турция, смята кметът. Съоръженията и сега съществуват, но са накъсани, посочи още той.

Петко Арнаудов ще вкара в общинския съвет предложение за подпомагане на жителите на с. Кости с парични суми. Каквито и пари да даде държавата няма да стигнат на тези хора да се съвземат, смята той „Ние като европейска граница трябва да потърсим съдействие от Европа”, каза още Петко Арнаудов. Ако ние не вземем мерки да ограничим границите с Република Турция, хората няма да гледат животни, тъй като според ветеринарните специалист болестта идва оттам. Огнищата са около 1000.  Днес пламна Кости, но дивите животни не могат да бъдат спрени, тъй като на ден изминават 30-40 км.”, посочи още той.

Градоначалникът каза, че на територията има само двама ветеринарни лекари, като единият е частник. Това е крайно недостатъчно за 13-те населени места. "Предложенията трябва да се приемат, ако искаме да имаме животновъдство на територията на граничния район.", смята царевският градоначалник. Според него мярката с унищожаването на животните е много крайна. 

Арнаудов обвинява всички правителства след 10 ноември, че се е стигнало до това положение.  Според царевския кмет медицинското обслужване на животните трябва да е държавна политика. В момента текат проверки дали огнището на шапа се е разпространил в Ахтопол,Фазаново, Царево и Велика. Очакват се резултатите от Бродилово, Варвара и Резово. Досега няма други индикации за шап по животните в другите 13 селища в региона. Преди 50 години село Кости беше по-силно икономически от днешно  Царево, спомни си с носталгия Петко Арнаудов. И досега най-екологичното месо се произвеждаше именно  в Кости, допълни кметът.    

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега