Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започва проверка на сделката за дюните край Несебър

Започва проверка на сделката за дюните край Несебър

Земеделският министър Мирослав Найденов назначи междуведомствена комисия с експерти от няколко министерства и представители на екоорганизации, която да провери сделката с 29-те дка дюни край Несебър.

Земеделският министър Мирослав Найденов назначи междуведомствена комисия с експерти от няколко министерства и представители на екоорганизации, която да провери сделката с 29-те дка дюни край Несебър. На пресконференция  днес министър Найденов съобщи, че докладът на комисията, която ще проверява как теренът е бил изключен от държавния горски фонд и подготвен за продажба, ще бъде готов в края на следващата седмица, а след това ще бъде изпратен на премиера Бойко Борисов и на парламентарните комисии по регионално развитие и околна среда.

Земеделският министър допълни, че ако междуведомствената комисия установи, че при сделката са допуснати административни нарушения, ще бъдат наложени и съответните наказания. Министърът на земеделието припомни, че въпросният терен е бил изключен от държавния горски фонд и обособен като урбанизирана територия от община Несебър още през 2007 година.

Заявление за закупуване на имота е подадено през 2009 година от Димитър Петров, за когото излезе информация, че е баща на гимнастичката Мария Петрова. Когато през 2009 година дойде правителството на ГЕРБ, беше наложен временен мораториум на всички заменки и беше променена наредбата, по която се изключваха и закупуваха земи от държавния горски фонд, припомни още Мирослав Найденов.

Заради това са проверени всички преписки, включително и документацията по този случай, след което е направена нова, по-висока данъчна оценка. Заедно с всички платени такси и други разходи теренът е продаден за приблизително 1,142 млн. лева, каза още Мирослав Найденов. Росица Димова от отдел „Натура 2000“ в МЗХ обясни, че въпросният терен действително попада в европейската екомрежа, но е част от защитена зона, която е определена като такава съгласно Закона за биологичното разнообразие.

В подобни терени собствеността не се променя и строителството не е строго забранено, а строителни дейности могат да бъдат осъществявани въз основа на оценка за съвместимост. Димова обясни още, че Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас е преценила след проведена оценка за съвместимост, че не е нужно да бъде извършена задълбочена екооценка във връзка с реализирането на инвестиционния проект в този имот. Тя допълни, че ще бъде направена проверка на цялата документация на РИОСВ по случая.

Същевременно стана ясно, че предстои да бъдат направени промени на Закона за устройството на територията (ЗУТ), с които ще бъде въведено задължително публично обсъждане и възможността за обжалване на устройствени планове на населени места и части от тях. Така ще бъдат предотвратени възможностите да бъдат обявявани за урбанизирани територии терени около населените места, които попадат в защитени зони.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега