Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започват Яворовите дни в Поморие

Започват Яворовите дни в Поморие

От 18 до 21 юли в Поморие за 55-ти път ще бъдат проведени Яворовите дни. Те са организирани от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888”.

И тази година Поморие ще отдаде достойно почитта си към Пейо Яворов. Престоят на големия български поет в Анхиало е изключително важен за творчеството му. Тук от перото му се раждат незабравими поеми, сред които „Арменци“ и „Калиопа“. В знак на благодарност за културната следа, останала в Поморие след поета, вече 55 години в града се организират  празниците Яворови дни.

Тази година те ще се проведат в дните от 18 до 21 юли. В първия ден от тържествата ще се открие юбилейна изложба „Инспирации“. Думите на поета ще бъдат пресъздадени от Димитър Мартинов в авторския моноспектакъл „Последен час - Яворов“. Празниците ще се открият официално в 20:00 часа на Яворовите скали със слово на доц.д-р. Елка Трайкова.

На 19 юли ще се проведе академична дискусия на теми: „Недопрочетената и недоизиграна драма  на Яворов“, „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“; „100 години по-късно“. „Мюзик арт“ и солистът Биляна Данаилова ще изнесат оперен концерт. В 23:00 на Яворовите скали ще се проведе среднощно четене на стихове – „Поезия под звездите“. Националният рецитал-конкурс започва на 20 юли с участието на Детски балетен театър „Капка“.

В последния ден от празниците /21 юли/ ще се състои премиерата на фототипното библиографско издание „Панахида за поета Яворов“ от Гео Милев и мулти арт спектакъл по проект „Палитра от изкуства“ – „Яворов – европейският поет на България“. Организаторите – Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“ – канят всички жители и гости на Поморие на културните прояви, организирани в рамките на традиционните празници Яворови дни  - Поморие 2013 г.    

Вижте и празничната програма:

18 юли

17:30  ч.-  Заупокойна молитва за Пейо Яворов Място на провеждане - Храм „Св. Рождество Богородично“

18.30 ч.       – Юбилейна изложба  „Инспирации“ Място на провеждане –НЧ „Просвета 1888”

20.00 ч.  – Откриване на ЯВОРОВИ ДНИ 2013 Място на провеждане - паметника на Яворов

21.00 ч.   –  „Последен час – Яворов“ Авторски моноспектакъл Димитър Мартинов  / по документирани думи на Яворов / Място на провеждане – НЧ „Просвета 1888”  

19 юли

17.00 ч. – Академична дискусия : „Недопрочетената и недоизиграна драма  на Яворов"; „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“; „100 години по-късно“  С участието на :  проф. Виолета Дечева, доц. Елка Трайкова, проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ракьовски, доц. Димитър Михайлов Място на провеждане  -  НЧ „Просвета 1888” 21.00 ч.  – Оперен концерт Солист -  Биляна Данаилова и “Мюзик арт” Място на провеждане –„НЧ „Просвета 1888

23.00 ч.  – „Поезия под звездите“ Среднощно четене на стихове Участват Кристина Стоянова и Златина Димитрова Място на провеждане: Яворови скали  

20 юли

10.00 ч. – Национален рецитал-конкурс – I кръг Място на провеждане: НЧ „Просвета 1888”

19.00 ч.   – Национален рецитал-конкурс – заключителен етап С участието на Детски балетен театър „Капка“ Връчване на наградите от националния конкурс за поезия „ От заник слънце озарени, алеят морски ширини...“

Място на провеждане: НЧ „Просвета 1888”

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега